Molen Het Prinsenhof. Nu nieuwe Roeden, in kaapstand op traditionele wijze gestoken

Nieuwe Roeden gestoken. In kaapstand op traditionele wijze

Opgenomen door Otterdvd 

 

 

Nieuwe Roeden voor Het Prinsenhof in Westzaan (filmpje)

De Westzaanse molen Het Prinsenhof werd in april 2017 stilgelegd op last van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De boutverbinding van deze ‘deelbare molenroeden’ was niet geheel in orde.

Inmiddels zijn nieuwe roeden – en daarmee nieuwe wieken – gemaakt. Begin 2018 moet de Het Prinsenhof weer kunnen draaien.

De ‘roeden’ zijn de balken van de wieken. Traditioneel heeft een molen twee van die balken die kruislings met elkaar verbonden zijn. De 48 Nederlandse molens die stilgezet zijn hebben vier ‘deelbare roeden’. De boutverbindingen kunnen bij grote belasting breken.

De deelbare roeden worden vervangen door roeden uit één stuk volgens oud model. Bij de pakhuizen Waal, Maas en Het Schepel aan de Veerdijk in Wormer worden de roeden voor Het Prinsenhof gemaakt door restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs uit Westzaan voor De Vereniging Zaansche Molen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vergoedt de kosten.

Op de site van de Westzaanse Gemeenschap staan verhalen (met foto’s) over de roeden en de nieuwe wieken. De foto boven (van Fred Eerenberg) komt van die site.

Otterdvd maakte een filmpje over de “Nieuwe Roeden voor Pelmolen Het Prinsenhof”.

Bezoeken: 0