Actueel

Het actuele nieuws vanuit Westzaan!

Actueel nieuws 1: Zonder Haast

Galeriehouder Rob Staphorsius toont dit jaar voor de tiende keer Zonder Haast, een intrigerende zomerexpositie, zorgvuldig samengesteld met hedendaags realistisch werk van een groep vooraanstaande kunstenaars.  

Elk van hen laat in hun kunst een eigen artistieke interpretatie van de werkelijkheid zien. Door te variëren in onder meer kleur, vorm, lichtval en stofuitdrukking wordt hieraan ook weer een eigen draai gegeven. Veelal zijn de composities in eenvoud neergezet waardoor deze in zeggingskracht uitstijgen boven de werkelijkheid en daarmee een gevoel van vervreemding oproepen. Eén kenmerk hebben de kunstenaars in ieder geval wel gezamenlijk: het nastreven van perfectie en een grote technische vaardigheid.

Zo is er werk te zien van Paul van Ernich die in zijn schilderijen klassieke olieverftechnieken toepast met een 17e -eeuwse inslag. Veelal werkt hij hierbij in clair-obscur, waarbij door hem de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld wat resulteert in een krachtige compositie.
Ook is werk te zien van fijnschilder Yt Osinga. Het spel van licht en donker geven haar werk met daarin slechts enkele attributen een bijzondere uitstraling.
Mona Sokoot streeft ernaar de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen en een sfeer in haar werk te creëren die bijna voelbaar is. Net als de oude meesters bouwt ze een schilderij op met meerdere lagen olieverf. Ze werkt met uiterst fijne penseelstreken waarbij ook het kleinste minutieuze detail niet aan haar aandacht ontsnapt.
Zo zijn er beelden te zien van Romee Kanis. In haar werk is ze telkens op zoek naar de ultieme vorm van beeldende expressie. Hierbij werkt ze in brons en maakt figuren en portretten van zowel mens als dier. Onderscheidend hierbij zijn de vrouwelijke benadering en een altijd sierlijke vorm in haar werk.
Ook zijn er schilderijen te zien van Berry Kuiper. Met een voorliefde voor oude gebruikte voorwerpen zoekt hij voor zijn werken naar de juiste compositie waarbij de juiste speling van licht en schaduw een cruciale rol spelen.
Deze keer is ook het werk van Martin Sijbesma vertegenwoordigd. Zijn schilderijen hebben door de gebruikte kleuren en evenwichtige composities een romantische en verstilde inslag. Hierbij werkt hij in de zeer tijdrovende laag over laag glaceertechniek.

Verder is werk te zien van onder meer Romee Kanis, Gerrit Wijngaarden, Henk Renting, Berry Kuiper, Wilma van Vliet, Meg, Marlies Heere, Nanna de Klerk, Jos Aanraad, Ben Bodt en Riejanne Boeschoten.

Zonder Haast 25 mei tm 24 augustus
Geopend: dinsdag tm zaterdag, 9 – 17 uur
Vrije toegang en ruime parkeergelegenheid
Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287 b
1551 RG Westzaan
T: 075 – 6143000
W: staphorsius.nl

 

Actueel nieuws 2: Zwerfafvalopruimochtend Westzijderveld

Beste natuurliefhebbers/ leden van OBW,
Volgende week zaterdag, 17 februari, gaan we weer aan de slag in het Westzijderveld. We hopen op een flinke opkomst en dat het weer deze keer geen roet in het eten gooit. Vorige maand kon de werkdag geen doorgang vinden vanwege teveel ijsgang in het Guisveld en het Westzijderveld, waardoor Tim, onze boswachter, niet erg ver kwam met de boot. Alle vrijwilligers stonden bij De Schoolmeester te popelen om aan het werk te gaan. Na een telefoontje van Tim dat hij er niet door kon komen, zijn we met z’n allen naar de werf van Staatsbosbeheer getogen. Daar hebben we in de kantine de appeltaarten op zitten eten met uiteraard de koffie en thee, die al eerder gezet was door een vrijwilligster van de vogelaars. En daarna nog een glas glühwein!!!
 
 
Wij nodigen u uit om mee te helpen riet opruimen en eventueel boompjes rooien.
S.v.p. opgeven vóór woensdagavond 14 februari as. bij dries@bessels.org, zodat we weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen.
Er blijft hierna nog één werkdag over en die is op: zondag 10 maart 2024.
 
 
Daarna hebben we nog een zwerfafvalopruimochtend, namelijk op zaterdag 6 april 2024 (Skoon Skip).
De werkochtenden worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Vogelwerkgroep en de werkzaamheden zullen worden verricht, zoals altijd, onder leiding van Staatsbosbeheer.
 
 
De pauze met koffie/thee met appelgebak gaan we houden in Het Prinsenhof, die u ook kunt bekijken tijdens de pauze.
Graag nog even een herinnering:
neem zelf een koffie- of theemok, schotel en vorkje/lepeltje mee. Mocht je die vergeten zijn, dan zijn er altijd nog wel wat reserve-exemplaren voorhanden.
 
 
Verzamelen tussen 9.15 en 9.30 uur bij molen De Schoolmeester en om ongeveer 13.30 uur zijn we weer terug.

Warme kleding zal wel nodig zijn en laarzen zijn aan te bevelen. Ook evt. regenkleding meenemen.

Met vriendelijke groet en graag tot ziens op zaterdag 17 februari!

Namens het bestuur van OBW,

Actueel Nieuws 3: Zuidervermaning expositie

Westzaan ziet ze vliegen!

 

Het thema in de Zuidervermaning is dit voorjaar Westzaan ziet ze vliegen! Nu kun je dit natuurlijk op allerlei manieren opvatten. Te denken valt aan vogels, aan andere vliegende vlerken, maar ook aan vliegtuigen! Daarom gaan we aan al deze aspecten aandacht besteden in maart en april. De aftrap wordt gedaan op 7 maart door Rob Koeman van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek. Tegelijkertijd is de opening van een expositie van prachtige vogelfoto’s, die tot 17 april is te zien.

 

Op 8 maart is er een wel heel bijzonder concert: Het Linnaeus Trio komt met EntomoPhonia! Niet de angst die je kunt hebben voor insecten, maar vooral de bewondering voor de speciale ‘muziek’ die zij maken. Duik samen met Het Linnaeus Trio in de wondere klankwereld van de insecten, met composities van o.a. Bach, Desprez, Schumann, Fauré en Bartók. In de muziek komen zowel muzikale imitaties van insectengeluiden als filosofische bespiegelingen geïnspireerd op insecten voorbij, met teksten van o.a. Emily Dickinson, Victor Hugo, Goethe en Nederlandse legendes Lennaert Nijgh en Annie M.G. Schmidt.

Bram van Beusekom treedt op 23 maart op voor kinderen van 2+ met zijn beeldende objecttheatervoorstelling Vliegeensvlug! Dat is een aanloopje naar een speciaal project: Westzaan ziet ze vliegen! van basisschool WIJ-land Westzaan. De leerlingen hebben in de maand maart workshops en lessen gehad over bijen, vogels en vleermuizen en ze zijn zelf aan de slag gegaan om vogels en insecten te maken in allerlei maten en soorten.

 

Op 17 april wordt dit thema afgesloten met een avond over verschillende aspecten van het voor Westzaan zo aanwezige vliegverkeer.

Weergaven: 9