De Dag van Westzaan

 

 

De Dag van Westzaan (DDVW) en Open Monumentendag wordt gehouden op zaterdag 8 september 2018 en start met een optocht van Old Timers, oude tractoren, motoren en brommers, een pracht om naar te kijken.

De voorbereidingen voor deze dag zijn in volle gang. Zo kwamen op 11 april 25 vertegenwoordigers van verenigingen/organisaties naar Dorpshuis De Kwaker om hun plannen en ideeën uiteen te zetten. Markjan Fraij opende de bijeenkomst en heette iedereen welkom. Veel verenigingen doen weer mee o.a. het Schaatsmuseum is open, er is boerengolf, bij wooncentrum Lambert Melisz kan men klaverjassen en sjoelen, De Gallery of Dreams is de hele dag open, neem eens een kijkje bij de kunstvoorwerpen van Cora Kuiper en de prachtige Old Timers. Thee drinken kan bij Tineke’s theetuin en schilderijen van Westzaanse schilders zijn te bewonderen in de Grote Kerk. Er wordt weer een fietspuzzeltocht vanuit De Kwaker gehouden, de EHBO is daar aanwezig maar gaat ook mobiel op pad. Het Brandweermuseum zet zijn deuren open, bij Ronnie Gruijs kan met exclusieve kleding bekijken/kopen, de Digitale Beeldbank staat met foto’s bij de brandweer. Laat u verrassen met straattoneel, met zang en muziek van het Dameskoor en het Dagorkest. En maak een wandeling door het weiland naar molen Het Prinsenhof. Er komt weer een mooie “Wessaner” uit met het programma die ieder in de brievenbus krijgt. Er is nog veel meer te zien en te beleven op De Dag van Westzaan! U hoort er nog meer van!

Voor informatie:
Telefoonnummers van de stuurgroep:
Markjan Fraij: 075-6312219/06-14166976 Nel Zwikker: 075-6153440/06-53157402
Marcel Haarhuis: 075-6571200/0621156041 Gerda Steenbergen: 075-6354882/06-12805499
Ingrid Jahn: 075-6153348/06-17171793 Alex van der Hoeden: 06-41278843

 

==================================================

Verslag evaluatie bijeenkomst DDvW op 27 september 2017 in Dorpshuis De Kwaker.

Aanwezig: Markjan Fraij, Alex van der Hoeden, Ingrid Jahn, Will Kleiss, Marian Stolp, Marjan Hoffman, Pedro Smit, Erna van Gils, Ton Spijker, Dewi Fraij, Jaap Hotting, Thijs Oudkerk, Martin van ’t Veer, Dirk en Cora Kuiper, Marianne Kaatee, Gerda Steenbergen, Marcel Haarhuis, Martien Roos, Ton Zwikker, Fred Eerenberg, Gerrit Volkers, Bouke en Danielle Koopman, Dirk en Tineke Kit, Marian Bruijn, Sible Jasper en Nel Zwikker (verslag).

Opening en welkom door Markjan Fraij.
Markjan stelt voor dat ieder vertelt hoe de ervaringen zijn met De Dag van Westzaan.
Deze dag begon met regen maar om 10.00 uur brak de zon door en dat bleef zo de hele dag.

DDvW is erg positief ervaren, een greep van uitspraken door de aanwezigen: Een geweldige dag, goede reacties, dik tevreden, ontzettend mooie dag, een topdag, veel reuring in het dorp. De start van de dag werd begonnen met een optocht van 39 Old Timers, schitterend, verkeersregelaars perfect geregeld. Redelijk veel publiek bij het wagenspel, prettige/fantastische samenwerking tussen Herleving en Dagorkest. Het bezoekersaantal oversteeg bij diverse locaties de verwachtingen: Grote Kerk 284, de maquette trok veel bekijks. Wandelen door de Kerkbuurt, mooie verhalen. Molen Het Prinsenhof: een stroom van mensen ca. 80 – 90, ieder kon helemaal naar boven in de kap kijken. Historische vereniging 230 bezoekers, blikvanger de grote trekker van Klaas Zwikker, 7 enthousiaste vrijwilligers die bezoekers rondleiden en aangenaam verrast bleken door het aanschouwen van de archiefkamer. Journalist van het Dagblad Zaanstreek is geweest, heeft mooi artikel in de krant geplaats. Bij het Schaatsmuseum was men zeer verrast door de opkomst 40 – 50 mensen. In Tineke’s theetuin komen en gaan van ruim 100 gasten! Stokbroodjes bakken bij Lambert Melisz ca. 20 kinderen. Zuidervermaning vooral ’s middags goed bezocht, 140 belangstellenden. Bij Gallery of Dreams heel druk geweest, een bijzondere dag. De Christelijk Gereformeerde Kerk heeft hele dag aanloop gehad, tevreden. Kinderen vonden het spannend in t ‘Reghthuys, de slaapkamer van Sinterklaas en… sommige herkenden hun eigen tekening gegeven aan de sint! Bij Lambert Melisz waren 24 klaverjassers en 11 sjoelers actief. De sportclubs hebben hun eigen programma gedraaid. Bij Zaanschap was de gemeente present met informatie, ook hier bezoekers.

PR: “de flyer verbluffend mooi”. Duidelijk programma en plattegrond in de flyer. De vernieuwde website voldoet aan de eisen van deze tijd, is veel toegankelijker geworden, facebookpagina heeft veel volgers.
Blij met de beachflags (zijn weer te gebruiken) en posters bij deelnemende locaties.

Westzaan heeft zich deze dag goed laten zien, trots op wat we neer gezet hebben. Iedereen was enthousiast. De dag heeft hier en daar nieuwe leden opgebracht en vrijwilligers voor de Dorpsbus en bij Lambert Melisz.

Besloten wordt om DDvW in ieder geval volgend jaar weer te houden op open Monumentendag 8 september 2018. (Inspelen op het thema van die dag?) Daarna wordt bekeken of het een jaarlijks evenement wordt.

Verbeterpunten:
a. De Fietspuzzeltocht korter met meer publicatie of andere opzet, m.b.t. de ingeleverde vragen van de organisaties: terugkoppelen.
b. Idee voor verkoop van drinken/eten: “prijslijst” maken op geseald A4 met logo DDvW (conform eenheid uitstraling). En toch overal de koekjes met DDvW erop presenteren.
c. Dagorkest Zaanstreek/Waterland: 2x optreden op verschillende locaties i.p.v. 4x.
d. Volgende keer zal aan deelnemers worden gevraagd om stukjes/programma eerder aan te leveren.
e. Meer clusteren van bepaalde groeperingen bv. sport op 1 a 2 locaties?
f. Meer aandacht voor ingeleverde teksten dat deze juist geplaats worden in de flyer.
g. Veel deelnemers hebben vanwege tijdsgebrek/drukte weinig kunnen genieten van de andere activiteiten in ’t dorp. Dat is jammer, voor een poosje extra inzetbare mensen vragen?
h. De PR heeft veel tijd gekost, er wordt voor een volgende keer meer steun gevraagd.
Financiën: Marcel Haarhuis heeft wegens vakantie zelf de dag gemist maar is blij dat iedereen het positief ervaren heeft.
De verkregen subsidie van de gemeente was niet toereikend. Er is een tekort. Het Westzaanlied wat in principe voor DDvW gemaakt/herschreven is heeft veel gekost en is deels door tijdsgebrek niet gezongen/gespeeld.
Volgende keer een groter budget aanvragen.

Verslag in de Wessaner: wegens de kopijdatum 1e van de maand komt er pas in het oktobernummer een verslag van DDvW.

Besloten wordt om de 1e bijeenkomst voor volgend jaar te houden op woensdag 14 maart 2018 in Dorpshuis De Kwaker.

Markjan Fraij bedankt een ieder voor zijn of haar inzet en sluit de bijeenkomst.