Op de tuin

Op de tuin

Wat je dus nooit moet doen is een bramenstruik planten. Of je moet hem constant in de gaten houden en goed leiden, waarbij je elke wortelstek die ernaast uit de grond komt meteen elimineert, of je hebt een groot probleem.Dat laatste is bij mij het geval. Denk je dat je in het voorjaar alle stekken uit de grond hebt, zie je ze nu overal weer terug met lange uitlopers waar je je lelijk aan kunt bezeren. En niet alleen in mijn eigen tuin, maar ook die van de buren, want ik had de moederplant mooi langs het hekje geplant. Ik ben bang dat het een jaarlijks terugkerend gevecht wordt.

Wat wel weer een dankbaar gewas is als je het met rust laat, zijn de radijsjes. Op een gegeven moment zijn het er te veel en groeien ze door tot ze te hard worden om nog eetbaar te zijn. Dan moet je ze er niet uit halen, maar lekkerdoor laten groeien en in bloei laten komen. De bloemetjes zijn heel mooi en ook eetbaar. Een restaurant zou er wat voor over hebben om ze over hun gerechtjes te kunnen strooien. Maar op een gegeven moment komen er peultjes aan. Dat is op dit moment bij mij het geval. Die peultjes kun je eten en ik vind ze haast nog lekkerder dan de radijs zelf. Dit is nou zo’n leuke toegift van de natuur als je nietzo heel nauwkeurig je tuin beheert, maar ook eens iets anders wil. De blaadjes en bloemenvan de Oost-Indische kers zijn ook erg lekker. Als je ze laat staan en zaad laat schieten hebje ze volgend jaar weer. Wat je niet kunt eten zijn de bloemetjes van de peterselie. Je zou het niet kunnen verzinnen maar deze bloemen zijn giftig. Zo zie je maar weer.

 Uit de Wessaner

Truus Weertman

Bezoeken: 2