Zomerzeilen Het Prinsenhof met pannenrood behandeld.

Zomerzeilen Het Prinsenhof met pannenrood behandeld.

Vandaag onderhoud verricht aan de winterzeilen van Het Prinsenhof. De verfmolen De Kat aan de Zaanse Schans levert de grondstof – Pannenrood. De zomerzeilen hebben echter een licht kleur. 
On de zoveel tijd, vaak om het jaar worden de zeilen behandeld met dakpannenrood en verf die het zeil mooi op kleur houd. 

Vroeger werd het zeil van linnen of hennep gemaakt, dat in het midden van de 19e eeuw werd verdrongen door het goedkopere katoen. In de 17e eeuw bestonden de molenzeilen meestal uit hennep. Tegenwoordig is het zeil van 50% polyester en 50% polyvinylalcohol (WK77) of eventueel gemengd met katoen, zoals polyesterkatoen (Copes 64). Polyester neemt in tegenstelling tot katoen geen vocht op en kan niet rotten en niet krimpen bij nat worden. Katoenenzeilen en zeilen van katoen met polyester kunnen waterafstotend gemaakt worden met hydrolin (zeilensmeer), dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. WK77 is enkel in bruin en wit verkrijgbaar; katoendoek in bruin, oker, wit en rood en polyesterkatoen (Copes 64) in bruin, wit en steenrood.

Historie en toepassing:
17e eeuwsVan terracotta klei worden onder andere dakpannen en tegels gebakken. Deze bevatten ijzeroxyde.
De kleur varieert van oranje tot warm bruin rood.
Op windkracht worden op Verfmolen De Kat Oudhollandse dakpannen vermalen tot pannen rood.
Toepasbaar in olieverf, aquarelverf en acrylverf.

Weergaven: 28