‘Zaens Skoon Expositie Staphorsius

De Willem Jansen Stichting

De Willem Jansen Stichting organiseert in samenwerking met Galerie Staphorsius de expositie ‘Zaens Skoon’: een nostalgische wandeling langs paden en stegen met de molens, kleurrijke huizen en buurtjes die zo karakteristiek waren voor de dorpse omgeving uit vervlogen tijden. Weilanden, water, molens en de karakteristieke Zaanse houtbouw gaven in die tijd de idyllische streek haar gezicht. Inmiddels zijn er asfalt, steen en fabrieken voor in de plaats gekomen. De aandacht zal vooral uitgaan naar het werk van fijnschilder H.J.A. Buschenhenke (1868-1938) en tekenaar Remmet Ouwejan (1897- 1972). In de jaren 30 ontstond een samenwerking tussen beide kunstenaars. Het resultaat hiervan is een boeiend oeuvre van geschilderde werken op paneel van Buschenhenke en een collectie van realistische pentekeningen van Ouwejan. Zo’n 200 van zijn tekeningen werden in de jaren 30 gebundeld in de twee lijvige delen ‘Zaens Skoon’.

Bij elkaar geeft dit een prachtig beeld van hoe de streek zo’n eeuw geleden was. Soms is het ook nu nog herkenbaar, maar veelal is het onherkenbaar veranderd. Gesloopt om plaats te maken voor de noodzakelijke vooruitgang. Een gedocumenteerde catalogus geeft een toelichting bij de werken van beide schilders. Ook is werk te zien van hun streekgenoten, zoals Nic de Carpentier, Freek Engel, Jacob ‘Bofkonty’ Honig, Willem en Chris Jansen, Gerrit de Jong, Jan Kruijver, Frans Mars, Pieter Molenaar, Klaas Bood, Frans Room, Klaas van Vliet en Gerrit Woudt.

‘Zaens Skoon’is te zien tot en met 20 april. Open: dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Informatie: www.staphorsius.nl en www.willemjansenstichting.nl.

Weergaven: 1