Zaens Skoon, de vooroorlogse Zaanstreek in kunstwerken

Zaens Skoon, de vooroorlogse Zaanstreek in kunstwerken

Uit de Orkaan

Tekenaar Remmet Ouwejan (1897 – 1972) publiceerde in de jaren dertig van de vorige eeuw ‘Zaens Skoon’, een boek in twee delen met pentekeningen van de Zaanstreek.

Ouwejan werkte samen met ‘fijnschilder’ H.J.A. Buschenhenke. Hun werk staat centraal op de expositie Zaens Skoon die vanaf 26 januari in Galerie Staphorsius in Westzaan te zien is.

De tentoonstelling is georganiseerd samen met de Willem Jansen Stichting, het is

“een nostalgische wandeling langs paden en stegen met de molens, kleurrijke huizen en buurtjes die zo karakteristiek waren voor de dorpse omgeving uit vervlogen tijden. Weilanden, water, molens en de karakteristieke Zaanse houtbouw gaven in die tijd de idyllische streek haar gezicht. Inmiddels is er asfalt, steen en fabriek voor in de plaats gekomen.”

Ook is werk te zien van hun streekgenoten, zoals Nic de Carpentier, Freek Engel, Jacob ‘Bofkonty’ Honig, Willem en Chris Jansen, Gerrit de Jong, Jan Kruijver, Frans Mars, Pieter Molenaar, Klaas Bood, Frans Room, Klaas van Vliet en Gerrit Woudt.

Zaens Skoon is te zien van 26 januari t/m 20 april, op dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur bij Galerie Staphorsius aan de JJ Allanstraat 287b in Westzaan.

Weergaven: 14