De Zaanse linten, dijken en paden zijn een erfenis van de bijzondere geschiedenis van onze streek.

Zaanstad werkt aan visie op Zaanse linten, dijken en paden

De historische linten, dijken en paden zijn kernkwaliteit van de gemeente Zaanstad en van het landschap van Laag Holland: ruimtelijke structuren met veel cultuurhistorische waarden en diversiteit aan bebouwing en functies. Ze hebben ook een directe relatie met andere kwaliteiten van Zaanstad, zoals het buitengebied en de Zaan.

De Zaanse linten, dijken en paden zijn een erfenis van de bijzondere geschiedenis van onze streek. Wat maakt ze voor jou uniek?  zie filmpje.

Kerkbuurt was één van de vier buurtschappen die van oorsprong het lintdorp Westzaan vormen. Kerkbuurt vormt van oorsprong al het centrum van het oorspronkelijke lintdorp sinds de uitbreiding met name in de 20e eeuw wordt het niet meer als een eigen buurtschap gezien. Ondanks dat het dorpscentrum vormt is de benaming Kerkbuurt wel aangebleven als duiding voor de buurt. Kerkbuurt is gelegen tussen Weiver en de J J Allanstraat, aan de westkant, aan de andere kant van het water ligt het plaatsje Vrouwenverdriet. In Kerkbuurt zijn veel monumentale panden te vinden.

 

Weergaven: 3