Westzaan is een leuk veenmosgebied “Ondanks kou veel te zien in Westzaanse natuur”

Zie artikel Rodi Daan Ruijter :  Veel te zien in Westzaan

Westzaan is een leuk veenmosgebied “Ondanks kou veel te zien in Westzaanse natuur”

WESTZAAN – Volgens de kalender staat de lente voor de deur. Echter met de vrieskou van deze week is het voorjaar ver uit zicht. Wie denkt dat de natuur nu stil ligt, heeft het echter mis. Fred Eerenberg is aardrijkskunde- en geschiedenisdocent met een grote interesse in al wat leeft en groeit. De redactie zocht hem thuis op om te vragen wat Westzaners in hun omgeving zoal kunnen ontdekken. Daarbij bleek zijn vrouw Joke ook een fervent natuurliefhebber.

De beide Westzaners genieten van hun wandelingen in de omgeving. “Westzaan is een leuk veenmosgebied. Doordat het vroeger aan het IJ lag, met open verbinding met zee, is er nog veel brak water. Daardoor groeien er veel bijzondere planten”, vertelt Fred. Het is nog wachten op de lente voordat deze weer zichtbaar worden.
Qua vogels is er nu al het nodige te ontdekken in Westzaan. Fred en Joke hebben dan ook samen een Vogelcursus bij Vogelwacht Zaanstreek gedaan. “Er zitten uilen in heel oude bomen in oude straatjes. Als je goed oplet, kun je een goudhaantje zien. Dat is een heel klein, pittig vogeltje. Ze zijn vlug en zitten graag in dennenbomen. Buizerds en sperwers zie je al behoorlijk. Andere vogels komen zodirect ook weer. De grutto’s zijn onderweg.” Zijn vrouw Joke voegt toe: “De pimpelmees, koolmees en de bonte specht zijn nu veel te zien. De spechten hoor je echt roffelen.”

Riettoppad Guisveld

Regelmatig maken Fred en Joke een wandeling door het Riettoppad Guisveld. Fred: “Het is een lekker rondje om te lopen. Er is altijd wat te ontdekken en je neemt de seizoensveranderingen waar. Je ziet het verkleuren. Van het Middel in Westzaan kom je langs de A8 en via een stukje dijk bij de rotonde (N515 en N246) nabij de Watertoren in Assendelft uit.” Joke: “Je ontwaart er nu allerlei soorten eenden, veel smienten. Koolmezen en roodborstjes laten zich er ook zien.”
“Qua planten is het nog een beetje kaal, maar kamperfoelie zie je al komen. Straks verschijnen ook voorjaarsbloeiers als speenkruid, klein hoefblad, groot hoefblad en fluitenkruid weer”, zegt Fred. “En wilgenroosjes en koekoeksbloemen”, weet Joke.

Foto Riettoppad  + Bonte mannetje ( rood petje ) Specht 

Weergaven: 4