Werk en hobby gaan samen Jan en Im Vos in memoriam

Werk en hobby gaan samen

Im en Jan Vos hebben enige keren met het idee gespeeld om de zaak de zaak te laten en de vertrouwde winkel aan het Weiver op te geven. Ziekte van eigemaar Jan was daar de oorzaak van. Dat de plannen toch niet doorgingen komt op rekening van de publieke opinie die veel drang uitoefende,maar toch ook omdat beiden zo verknocht waren aan het werk, konden zij er moeilijk afscheid van nemen.

Piet Vredenburg was de winkel op Weiver  85 begonnen maar deze handelsman  in hart en nieren moest meer. Hij wilde zijn vleugels meer in de breedte uitslaan en daar was de behuizing aan het Weiver minder geschikt voor. Hij verhuisde naar Zaandijk en het echtpaar Im  Jan Vos nam de zaak over. Zij paste in het patroon van het kleune zaken doen en bouwden, dank zij hard werken, iets op. Jan regelde de inkoop en had een ventwijk, terwijk Im de klanten in de winkel bediende.  Een winkel zonder toonbank, maar wel met een bepaalde sfeer waar de klanten de produkten van dichtbij konden aanschouwen, Groente en fruit zijn de hoofdartikelen. Maar de planken aan de wanden  bevatt vele dagelijkse benodigdheden verpakte kruidenierswaren.

De klant  is koning In de loop van de jaren is het winkeltje een zaak geworden waar bij het oude gezegde klant is koning nog opgeld doet. Voor de wachtende staan er krukken het gebeurt maar zelden  dat er iemand wegloopt als het te lang duurt. Er is een weegschaal en een  telmachine  dan is het wel eens behelpen als beide echtelieden de bediening ter hand nemen. De vrouwen vormen het grootste deel van de klantenkring en het is dan niet verwonderlijk  dat er volop nieuwtjes worden uitgewisseld.

Het echtpaar heeft buiten het werk geen hobby’s. Wel gooit hij in de zomer de tent een maand dicht en trekt de wereld in. “Tijd voor hobby’s hebben wij niet, want ’s avonds  na thuiskomst ben je uitgevloerd en dn moet er nog wat aan de administratie worden gedaan” aldus mevrouw Vos die als hoofdverkoopster optreedt rerwijk man Jan zich hoofdzakelijk met  inkoop bemoeit en zijn zaken op de veiling regelt. Na zijn ziekteproces gaf hij zijn ventwijk op, maar  daar heeft hij nooit spijt van gehad Een gezellige buurtwinkeltje  dat nationaal  bekendheid verkreeg  omdat Fina Woud  onder de indruk was gekomen van de sfeer en deze overbracht in proza en noten voor haar muzikaler  komedie. Oh wat een beeld  

Weergaven: 5