‘Weg met dat stoffige dorpshuis imago’ Dorpshuis De Kwaker

Weg met dat stoffige dorpshuis imago’ Uit Rodi

WESTZAAN – “Sorry dat ik stoor, maar mag ik de sleutel van de kikker?”, vraagt een lid van de klusploeg aan beheersters Marianne Kaatee en Gerda Steenbergen. ,,Als je toch het dak op gaat, wil je dan kijken of de kap van de kachel er niet is afgewaaid?” krijgt de klusser gelijk mee. Dorpshuis De Kwaker, te vinden aan de J.J. Allanstraat wordt in perfecte conditie gehouden. En dat is te zien! De negen ruimtes zijn helemaal up-to-date en bruikbaar voor allerlei activiteiten. Van samen koken tot yoga op een verwarmde vloer.

,,En toch weten veel Zaankanters niet wat De Kwaker allemaal te bieden heeft”, stelt voorzitter Martin C. van ‘t Veer. ,,De betiteling dorpshuis wordt vaak verward met buurthuis. Op voorhand krijg je het stempel ‘stoffig’. Dat zijn we echt niet. (er ligt geen vlok stof hebben we met eigen ogen gecontroleerd-red.) Maar je ziet het zelf, De Kwaker is een goed onderhouden, modern gebouw met tal van eigentijdse voorzieningen.”

Met dat onderhoud zit het zeker goed aan het pand dat op 11 maart 1983 werd opgeleverd. De klusploeg schildert, veegt het dak vol bladeren schoon, verhelpt de verstopte afvoer, timmert en maakt weer werkend wat versleten of kapot was. Voordat ze aan de slag gaan worden de laatste nieuwtjes uit het dorp doorgenomen aan de gezellige bar. Die staat centraal in de grote zaal.

‘Moeders’ van De Kwaker

,,De Kwaker is een ontmoetingsplek voor jong en ouder. Met name natuurlijk voor Westzaners. Maar zeker ook voor buiten het dorp”, vertelt Marianne die in 1994 binnenstapte tijdens de jaarlijkse huttenbouw toen haar zoontje meedeed. Daarna werd ze vrijwilliger. Doordat ze het sfeertje en de werkzaamheden zo leuk vond, is ze nu in deeltijd beheerster. Gerda pakt ook een aantal uren van de week in dezelfde rol. Zij is bij het dorpshuis betrokken sinds 1991. ,,Noem ons maar de ‘moeders’ van De Kwaker”, zeggen ze lachend. ,,Het leuke van ons werk is dat we alles doen. Van koffie schenken tot kleine onderhoudsklusjes. Al blijft het allermooiste het contact met de mensen.”

Door deze vaste bezetting is het mogelijk iedere ochtend (werkdagen) tussen 10.00 en 12.00 uur spontaan binnen te lopen voor een kop prima koffie. En een gezellig praatje ‘pot’.

Professionele keuken

,,Of om eens te informeren wat we aan zaalhuur bieden”, zegt Martin. ,,De Kwaker biedt nu plaats aan zeven verenigingen. Van dameskoor tot EHBO, van het Dagorkest Zaanstreek-Waterland tot de boekbindersclub. Daarbij is zaalhuur echt niet duur. De acht man sterke klaverjasclub huurt een ruimte voor 65 cent… En wat dacht je van onze professionele keuken? Ook te huur voor kookclubs en groepen kookfans. De Kwaker is zelfs in te zetten voor uitvaarten.”

‘Veryupping’

Hoe mooi het dorpshuis ook is, tegelijk maakt het drietal zich zorgen over het teruglopend aantal bezoekers. ,,Westzaan heeft te maken met ‘veryupping’ van het dorp. Nieuwe inwoners vinden Westzaan prachtig. Maar vooral als ze geen kinderen hebben stappen ze hier niet snel binnen.” Tegelijk werkt het bestuur hard om ‘onbekend maakt onbemind’ om te buigen. En bijvoorbeeld de jeugd te enthousiasmeren voor een Kwakerbezoek.

,,Zo houden we een keer per maand een dorpscafé voor de jeugd van rond de achttien jaar. Een avondje waarin ze een biertje drinken, wat kunnen darten en gewoon bijpraten. Laagdrempelig en gewoon Zaans gezellig”, meent de voorzitter.

Oproep

Dankzij donaties van de Stichting Vrienden van De Kwaker en het jaren geleden al kunnen kopen van het pand zijn er geen grote rimpels in de financiële vijver. Toch zullen er meer bezoekers moeten komen en zalen worden verhuurd wil het dorpshuis gezond overeind blijven.

“Daarom deze oproep aan Westzaners én Zaankanters in het algemeen: stap eens binnen. Met een vraag of een leuk idee of gewoon voor de gezelligheid. En ervaar zelf dit dorpshuis geen stoffig imago heeft. Je kunt de auto gratis voor de deur kwijt.”

Meer weten? Kijk dan ook eens op www.dorpshuis-westzaan.nl

Gerda, Marianne en Martin (v.l.n.r.) voor De Kwaker. “Stap eens binnen!” (Foto’s: Dirk Karten)
‘Weg met dat stoffige dorpshuis imago’


Bezoeken: 14