Voorpublicatie De Exoot – de zoektocht naar Lukas Hack uit Westzaan

uit de orkaan 

Voorpublicatie De Exoot – de zoektocht naar Lukas Hack

De Exoot begint op het schoolplein van de lagere school in Westzaan, of ‘West’, zoals de schrijver het noemt: “Van de jongen die mijn leven redde, hoorde ik niets.”

Dat ‘niets’ is het begin van een zoektocht naar Lukas Hack, de jongen die de schrijver het leven redde en die na een jaar plots uit het dorp verdwijnt.

‘Roman’ staat er op de omslag. Ondanks uitgebreide naspeuringen, blijft het leven Lukas deels in nevels gehuld, en delen zijn aangevuld door de auteur door zijn fantasie te gebruiken…

Een Roman dus, maar het bijna fatale ongeval op het schoolplein is zo echt als echt maar kan zijn:

“Alle kinderen uit mijn klas schreven een brief. Meester Hoyer wijdde een les aan het ongeluk en daarna schreven mijn klas- genoten over hoe verschrikkelijk ze het vonden wat mij was overkomen. De brieven ontving ik in een grote bruine envelop, liggend op mijn bed in het kinderpaviljoen van het Gemeente Ziekenhuis. Ik was tien toen het gebeurde. (…)

Iemand tilde mijn rechterarm uit het glas. Ik herinner mij hoe hij dat deed. Het volgende moment spoot het bloed in mijn gezicht. Waar de jongen plotseling vandaan kwam weet ik niet. Hij trok mij overeind en hield mij vast. ‘Rennen,’ brulde hij. Ook hij zat onder het bloed.”

Het dorpsleven in Westzaan speelt een centrale rol in de eerste hoofdstukken van De Exoot. Veel fantasie heeft de schrijver niet nodig gehad, de werkelijkheid was in veel gevallen al bizar genoeg. Naarmate de roman vordert en de informatie over Lukas opdroogt, neemt de verbeeldingskracht het van het archiefonderzoek over. Niet Westzaan maar Engeland wordt de plek waar alles zich afspeelt.

Jan Scarpa – pseudoniem voor Jan Schoen – schreef niet alleen het boek, hij verzorgde ook de typografie en was verantwoordelijk voor het omslagontwerp.

Westzaner (nu Zaandammer) Jan Schoen is vooral bekend als grafisch ontwerper. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het Orkaan-ontwerp (1986).

Het boek is opgedragen aan vier overledenen: Jan’s broer Aad, in 1999 overleden en in de jaren tachtig één van de drijvende krachten achter de ‘papieren’ Orkaan; aan Elly Koning van boekwinkel Het Groene Huis aan de Hogendijk, waar De Orkaan in de kelder werd samengesteld; en aan Tonny Willemsz en oud-Orkaner Erik ten Cate.

Belangstellenden kunnen een boek bestellen door een mail aan exoot.2014@gmail.com te sturen. Het boek bevat 312 pagina’s en kost € 19,90 + verzendkosten.

Alvast een deel lezen? De Orkaan publiceert een ‘flipbook’-versie van de eerste hoofdstukken van De Exoot.

Weergaven: 0