Vijf jaar De Orkaan Uit de Orkaan

De Orkaan

Vijf jaar De Orkaan 🎈🎈🎈🎈🎈

Precies vijf jaar geleden, op 5 februari 2014, verscheen het eerste bericht op De Orkaan: ‘Ground zero aan de Zaan’: De Zweed naast station Zaandam ging tegen de vlakte, waardoor er plek ontstond voor een cultuurcluster.

Het plan was elke paar weken een nieuwe foto van die plek te plaatsen. Binnen twee jaar zou het Cultuurcluster gebouwd zijn, iedereen gelukkig. stekker uit de website…

Het liep een beetje anders…

Het Cultuurcluster ontpopte zich tot een hoofdpijndossier en een rijke bron voor artikelen, er kwamen verkiezingen (die pakten we even mee), met de oppositie van DZ en POV werd het nooit saai, verkeer bleek een dingetje (verwijderde fietsen, falende handhaving, blauwe zones, gevaarlijke verkeersplaatjes) en Dagblad Zaanstreek stond te koop…

Eigenlijk elke dag wel iets om aandacht aan te besteden, ook omdat anderen dat niet deden. Vanaf begin maart werd dagelijks gepubliceerd, soms zelfs (gekkigheid!) meerdere artikelen per dag.

In september schakelden we over naar de WordPress-site die we nu hebben. Elke dag zo’n vijf artikelen. Duizenden bezoekers, volgers, reacties…

De lezers van De Orkaan zorgen voor bijna de helft van het nieuws: hun tips, foto’s, reacties en bijdragen leveren een constante stroom nieuws op.

De cijfers: 8025 artikelen verschenen er tot dusver op De Orkaan (met 22.000 reacties), elke maand trekt de site tussen de 80.000 en 100.000 unieke bezoekers die samen maandelijks tussen 250.00 en 400.000 keer een artikel aanklikken. Op Twitter hebben we 3.734 volgers, op Facebook 6.054 en op Instagram 541. Daarnaast zijn 350 mensen geabonneerd op ons YouTube-kanaal en 1.918 op de wekelijkse nieuwsbrief.

De Orkaan bestaat online vijf jaar. Drieëndertig jaar geleden verschenen we ook een paar keer op papier. Met koppen als ‘Domheid Zaankanter kent geen grenzen’, ‘Laatste Zaanse maagd ontmaagd’, ‘De Heel kapot’, en de Zaanse vrouwenkrant met daarin De afwasmiddelentest…

Wat gaat er in 2019 veranderen? We willen een nieuwe site, een nieuwe (stabiele) provider, we gaan radio (podcast) maken, de moderatie op reacties wordt anders (alleen met volledige naam reageren).

Vijf jaar! We zijn zo bezig met ontwikkelingen dat we het feestje nog niet hebben opgetuigd (het halfslachtige rol-fluitje van de baas op kantoor even daargelaten), maar we laten het niet zomaar voorbijgaan. Gelukkig duurt het nog een heel jaar dat we ‘VIJF JAAR’ kunnen roepen.

We wilden het eigenlijk in het Cultuurcluster vieren…

Hieronder de foto waarmee het 5 jaar geleden begon een foto van dezelfde plek, precies vijf jaar later.

Bezoeken: 0