Verduurzaming mogelijk maken in Westzaans dorpshuis

Verduurzaming mogelijk maken in Westzaans dorpshuis

(17 januari 2023)

Dorpshuis De Kwaker is al bijna 40 jaar de sociale pleisterplaats voor de bewoners van Westzaan. Sinds de corona- en energiecrisis is de functie van het dorpshuis steeds belangrijker geworden. Alle reden dus om te verduurzamen, want dat vergroot de kansen op het voortbestaan. Een door de provincie gesubsidieerde duurzaamheidscoach ontzorgt en helpt De Kwaker hiermee op weg.

Repetities en voorstellingen van de lokale toneelvereniging, oud-Hollandse spellen zoals Kezen en Koersbal, fitness, yoga, bridgen, huttenbouw voor de kinderen, keramiek- en kookclubs… De Kwaker kent een enorm en gevarieerd aanbod aan activiteiten. Het dorpshuis beschikt over allerlei faciliteiten, zoals een grote theaterzaal met 180 zitplaatsen met professionele verlichting, een bar en een grootkeuken. Paul van Deursen, sinds 25 jaar Westzaner en sinds 3 jaar secretaris van de Stichting Exploitatie, is trots. “Zelfs toneelverenigingen uit andere dorpen maken gebruik van ons theater voor hun uitvoeringen. En de voorstellingen van onze eigen toneelgroep zijn altijd stijf uitverkocht.” 

Hoofd boven water

Een grote opkomst is helaas niet langer vanzelfsprekend voor alle activiteiten. “Eerst maakte corona daar een einde aan en nu speelt de energiecrisis ons parten. Je merkt dat mensen hogere lasten hebben door de stijgende energieprijzen. Dat maakt ze huiverig om zich voor onze activiteiten op te geven, want daar komen immers ook kosten bij kijken.” Het dorpshuis leent zich daarom ook voor commerciële activiteiten. “We willen niet continu als zaalverhuurcentrum fungeren, maar we hebben de extra inkomsten nodig om het hoofd boven water te houden”, aldus Van Deursen. “Daarom bieden we ook ruimte aan feesten en partijen, cursussen, bedrijfsbijeenkomsten en evenementen.”

Maar ook met de extra inkomsten heeft De Kwaker weinig vlees op het bot. Dat wringt momenteel in sterke mate, omdat het energiecontract afloopt. “We krijgen binnenkort dus veel hogere energietarieven voor onze kiezen. Daarmee gaan we het niet redden. Verduurzamen vormt een goede manier om het energieverbruik en daarmee de kosten te verminderen.” 
En daarbij krijgt De Kwaker hulp. Duurzaamheidscoach Martijn Mewe en projectadviseur Leo van Bemmel ondersteunen het dorpshuis via het ontzorgingsprogramma dat wordt bekostigd door de provincie Noord-Holland. Die ondersteuning bestaat onder meer uit een intakegesprek, een technische schouw van het pand, het opstellen van een plan met energiebesparende maatregelen inclusief de financiering, en uiteindelijk de inkoop bij de betreffende leveranciers.

Verantwoorde beslissing

Ondanks de hulp worstelt De Kwakel met de vervolgstappen. “We zijn nu in het stadium dat het rapport van Martijn en Leo bij ons bestuur ligt. We willen zo verantwoord mogelijk een beslissing nemen, maar dat is best lastig. Want de energiebesparende maatregelen vergen een investering, waarvoor wij geld moeten aantrekken. Enerzijds willen we niet ten onder gaan aan te hoge energielasten, maar anderzijds willen we ons ook niet wagen aan een lening met een rente die we niet kunnen betalen.” Van Deursen hoopt op renteloze leningen (of leningen met een lage rente) en op subsidie voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen. “Maar dat stopt niet bij de provincie. We kijken ook naar de gemeente en het bedrijfsleven.”

Van Deursen zet zich met alle andere vrijwilligers van De Kwaker graag in voor de toekomst van het dorpshuis. “Het belang van ons dorpshuis voor onze lokale gemeenschap is groot. Het is hier zo’n beetje de enige plek waar de bewoners elkaar in een prettige omgeving kunnen ontmoeten. En ze kunnen ook niet gemakkelijk naar een andere plaats toe, want er gaat geen OV meer door Westzaan. Daarom rijden er vrijwilligers rond met een dorpsbus, om de oudere dorpsgenoten op te halen voor de activiteiten.” 

Ook voor de jonge bewoners worden weer activiteiten georganiseerd, die door corona stilvielen. Zo vindt in samenwerking met Podium De Flux een gratis jamsessie plaats, waar lokale muzikanten en zangers hun talenten kunnen vertonen. “Hard nodig”, vindt Van Deursen. “Veel jongeren hebben flink geleden onder corona en zijn geïsoleerd geraakt. Dan is het belangrijk dat er in hun eigen dorp iets voor hen te doen is.”

Van Deursen hoopt dat het voortbestaan van De Kwaker met energiebesparende maatregelen een extra stimulans krijgt. “Daarom is de ondersteuning van de duurzaamheidscoach voor ons zeer welkom. Het vormt een vliegwiel voor het opstarten van ons verduurzamingsprogramma.”

Landelijk programma 

Het ‘Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed’ is een landelijk programma dat per provincie wordt uitgevoerd. Eigenaren van maatschappelijk vastgoed kunnen hierop inschrijven. Op kosten van de provincie gaan duurzaamheidscoaches met hen in gesprek en begeleiden hen bij het kiezen en uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen. Interesse? Meer informatie vind je hier.

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen is er voor dorps- en buurthuizen nu ook een subsidieregeling opengesteld. Lees meer over deze subsidieregeling.

Verduurzaming mogelijk maken in Westzaans dorpshuis
 

Bezoeken: 18