Vannacht was er een totale maansverduistering, wat mooi!

Genieten daar bij die molen, bij het Het Prinsenhof. Een bloed maan!

Het was gisteravond erg gezellig bij de vijver Het Prinsenhof.  

Vannacht  vond er een totale maansverduistering  plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal.  Het grootste gedeelte van de eclips was duidelijk zichtbaar. 
De verduistering heeft een grootte van maar liefst 1.61 in de kernschaduw , wat betekent dat de Maan zich dicht bij het centrum van de aardschaduw bevond en sterk verduisterd werd.
De eclips begon om 19:14 uur en staat bij het maximum, om 22:22 uur, op een hoogte van circa 6° (in Westzaan).
De eclips eindigde  om 1:31 uur. Dit keer zat alles mee. De  maansverduistering was erg indrukwekkend. Tijdens de totaliteit, die duurt van 21:31 tot 23:14 uur, bevond  de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en viel er geen direct zonlicht meer op de Maan.
Een gezellige top avond met velen buurtjes. Een echte warme bijna  Tropische avond 

Wanneer is er een zonsverduistering in Nederland te zien?

In Nederland vond de laatste totale zonsverduistering plaats op 3 mei 1715. Op de volgende moeten we wachten tot 7 oktober 2135. Wie graag een verduistering mee wil maken, zal dus moeten reizen. De eerstvolgende in Europa is op 12 augustus 2026. De totale zonsverduistering kan dan worden waargenomen in Spanje. In Nederland is slechts een gedeeltelijke afdekking te zien.

De maan gezien bij molen Het Prinsenhof in de nacht

De maansverduistering neemt af.Een bloedmaan.

Weergaven: 9