Vaartocht Westzijderveld OBW OBW bij boer Rutte op bezoek

Vaartocht Westzijderveld OBW

OBW bij boer Rutte op bezoek Het was een heerlijke zonovergoten avond, met volop insecten, vogels en weideplanten. Leden van de OBW (Ongeschonden Behoud Westzijderveld) houden één maal per jaar, meestal in het voorjaar, een vaartocht door ons plasdrasmoeras. Gelukkig hebben we in het Westzijderveld nog een aantal boerenbedrijven. Zo ook het familiebedrijf Rutte. De rood- en zwartbonte koeien van Jan Rutte en zijn vrouw Connie staan in onze ‘achtertuin’, het prachtige veenweidegebied. De combinatie van koeien en natuur zorgt voor een levendig en gevarieerd landschap, met onder andere de zeer gewenste weidevogels als tureluur, grutto, kievit, veldleeuwerik en scholekster.

Jan Rutte heeft 75 melkkoeien en 45 stuks jongvee. De koeien staan van half april tot oktober in de wei. Andere dieren: een hond, 2 katten, 50 schapen, een geit, konijnen, kippen en parkieten.
Rutte heeft 100 hectare grond van Staatsbosbeheer, inclusief 4 hectare huiskavel. Rutte: ‘Als je, zoals wij, al heel erg met natuur bezig bent, is het een kleine stap om biologisch te worden. Sinds 2006 werken we biologisch en sinds 2010 biodynamisch. We zijn er vanzelf naar toegegroeid. Eigenlijk heb ik niet het idee dat ik iets anders doe. Voor mijn gevoel werk ik al twintig jaar op deze manier. Blijkbaar past het bij ons. Wat ik zo mooi vind aan het agrarische vak? Het complete verhaal: ik ben directeur, veearts, planner, organisator, natuurbeheerder en cultuurbeheerder. De sloten in het land zijn ruim duizend jaar oud, dus dat is cultuurbeheer.

Mijn vrouw Connie en ik runnen het bedrijf samen. De kinderen springen bij. Onze oudste zoon zit op de landbouwschool. Het hoeft niet van ons maar het zou leuk zijn als hij het bedrijf te zijner tijd overneemt. Hoe ik de toekomst van
dit bedrijf zie? We hebben een stevige basis. De stad om ons heen klaagt niet. Ik denk wel dat de omwonenden waarderen wat wij doen.’

Fred Eerenberg

Foto Vlnr: Jan Rutte, Marja Veken (secretariaat OBW) en Piet Hazelebach (voorzitter OBW). Foto Fred Eerenberg.
Op http://westzaan.nl/varen-in-het-westzijderveld-met-vereniging-behoud-westzijderveld-obw/ vindt u meer foto’s.

Bezoeken: 4