Uit de Orkaan Daam Schijfprijs voor Bart Nieuwenhuijs

Met dank aan De orkaan zie www.deorkaan.nl 

Daam Schijfprijs voor Bart Nieuwenhuijs

Daam Schijfprijs voor Bart Nieuwenhuijs

Zojuist is door Prof.mr. Pieter van Vollenhoven in Assendelft de gerestaureerde molenschuur en herbouwde molen De Paauw geopend. Tijdens de officiële plechtigheid ontving Van Vollenhoven het eerste exemplaar van een boek over de Paauw.

En… werd de Daam Schijfprijs uitgereikt aan molenaar Bart Nieuwenhuijs.

De negenendertigjarige houtbouwgek ontving de prijs als dank voor zijn ‘niet aflatende inzet om behoud en herstel van de Zaanse houtbouw in de breedste zin.’ Vorig jaar ontving Rob Vooren de prijs, tijdens zijn laatste reis als kapitein van de Zaanhopper.

De prijs, in de vorm van een medaille met oorkonde, is vernoemd naar de Zaanse uitvinder Daam Schijf, die op 20 juni 1743 een proefvaart maakte met zijn schip ‘Volg mij’, het eerste vaartuig dat zonder zeil of roeiriemen vooruit kon komen. De tocht duurde maar kort en eindigde in een ramp, maar Daam Schijf bewees wel een originele geest te zijn die buiten de gebaande paden durfde te treden.

Er werd over getwitterd (na de tweets kan je een exclusief interview lezen dat Orkaan-redacteur Merel Kan 5 jaar geleden voor Puur Zaans had, met het paard van Daam Schijf dat bij de ramp om het leven kwam):

Burgemeester en Louis Groen van Stichting Zaanse Pakhuizen heten welkom bij Molen De Paauw voor officiële opening van dit prachtige Zaanse erfgoed

zie link naar film

Weergaven: 1