“Sponsor een AED en red levens”

 Dorpscontact belangstellenden,

Wij hebben in het oktobernummer van “De Wessaner” een oproep gedaan:

“Sponsor een AED en red levens”

Wilt u het bericht nalezen dat kunt u dit vinden op de website: www.Westzaan.nl De digitale “de Wessaner” van oktober kunt u daar lezen.In Westzaan zijn nu op de bij ons bekende plaatsen AED’s beschikbaarWij ontvangen regelmatig berichten dat er onduidelijkheden zijn.

Voetbal vereniging  Westzaan
Dorpshuis De Kwaker met Buitenkast

Roda   Korfbal vereniging
Lambermelizs  Zorgcenter met Buitenkast
Tennis vereniging Westzaan
En bij de Deka markt op het Zuideinde.
Houtman Fysiotherapie      Zuideinde
Grote Kerk  Torenstraat.
Staatsbosbeheer  aan de Middel

Coop supermarkt Kerkbuurt met Buitenkast

Ook op de huisartsen post in de Torenstraat is een AED beschikbaar.

Wij hebben vele telefoontjes ontvangen waar er een donatie op gestort kon worden.

Dus wilt u nog een donatie doen dan ziet u hieronder de gegevens waar u het naartoe kunt overmaken.

Rabobankrekeningnummer: NL36 RABO 0370 1606 22 t.n.v. EHBO Westzaan

Onder vermelding van AED actie Dorpscontact Westzaan

Met vriendelijk groet,

Ingrid Jahn-van Binsbergen

Secretaris Dorpscontact Westzaan

Ter info 

Het inwonersaantal van Westzaan zit rond de 4673, het aantal Automatische Externe Defibrillators (AED’s) is veel te weinig voor zo een lang lintdorp als Westzaan. Een AED kan levensreddend zijn bij hartfalen. De defibrillator is zo gemakkelijk in gebruik dat iedereen het leven kan redden van een persoon die getroffen wordt door een hartstilstand. Een heldere stem gidst de gebruiker door elke stap van de reanimatie. De geïntegreerde SMART-pads (elektroden), die op de borst van de patiënt worden geplakt, voorzien de defibrillator van informatie waaraan de AED zich aanpast. Een AED kan zowel volwassenen als baby’s en kinderen redden. EHBO’er Bert Berends maakt zich grote zorgen over het tekort aan AED’s, want bij calamiteiten moet een AED binnen zes minuten aangesloten kunnen worden. Iets wat met het huidige aantal AED’s niet lukt en bovendien zijn slechts vier van de beschikbare AED’s ook ‘s avonds of ‘s nachts bereikbaar, namelijk op de volgende locaties: – Dorpshuis De Kwaker – Woonzorgcentrum Lambert Melisz – Houtman Fysiotherapie – Staatsbosbeheer aan de Middel De AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn hangen in een buitenkast voorzien van een code en zijn aangemeld bij de spoedeisende hulp. In het geval dat iemand een hartstilstand krijgt, komt bij HartslagNu een melding binnen en krijgt een burgerhulpverlener een oproep plus de code van de dichtstbijzijnde AED. Deze hulpverlener spoedt zich met de AED naar de locatie en verleent reanimatie. Volgens Bert Berends zouden er voor een goede dekking nog vijf AED’s aangekocht moeten worden. Zo is bijvoorbeeld vanaf de Middel tot aan de dorpskern geen AED beschikbaar. Een aanvraag voor subsidie (2019) vanuit het leefbaarheidsfonds, een fonds dat  is opgericht om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid in de buurt te ondersteunen, is helaas afgewezen. Dit gegeven en de noodzaak tot het minimale vereiste aantal AED’s te komen, heeft de commissie Dorpscontact doen besluiten een oproep in De Wessaner te plaatsen. Oproep: Wij vragen aan inwoners en bedrijven die in Westzaan zijn gevestigd een donatie te doen opdat de benodigde AED’s aangeschaft kunnen worden. Een AED, inclusief afsluitbare ophangkast kost € 3113,50. Dit is inclusief jaarlijks onderhoud en een servicecontract. Bedrijven of particulieren die een bijdrage leveren aan de aanschaf van een AED worden, indien gewenst, vermeld in De Wessaner, genoemd bij de eerstvolgende vergadering van de commissie Dorpscontact en krijgen een naamsvermelding bij de aangeschafte AED. Hoeveel u doneert, mag u uiteraard zelf weten, alle giften zijn welkom. Wilt u doneren of meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Ingrid Jahn, secretaris van commissie Dorpscontact, dorpscontactwestzaan@kpnmail.nl of 06-1717 1793. Carla van den Puttelaar Bent u via e-mail of persoonlijk bij de commissie Dorpscontact aangemeld, dan ontvangt u de notulen bij de uitnodiging voor de volgende vergadering.
Wilt u op de hoogte worden gehouden, meld u dan aan bij:  Ingrid Jahn, secretaris commissie Dorpscontact Westzaan, Kerkbuurt 40, 1551 AE Westzaan. 075-6153 348 of 06-1717 1793. E-mail: dorpscontactwestzaan@kpnmail.nl De AED-groep Burgemeestersbuurt. Vlnr Kees Ruck, Marcel Bes, Paul van Deursen en Peter Koe.

 

 

 

 

 

Bezoeken: 5