SP tegen A8-A9… maar komt die weg er wel?

Uit de Orkaan 

SP tegen A8-A9… maar komt die weg er wel?

zie filmpje

Op zaterdag 13 oktober wandelt de SP tegen de ‘provinciale snelweg A8-A9’.

Maar hoe groot is de kans dat die weg er komt?

Hoe zit het nu eigenlijk met de A8-A9-verbinding? Daar wordt al meer dan 50 jaar over nagedacht maar de laatste jaren is de ontwikkeling in een stroomversnelling terecht gekomen.

Na verschillende alternatieven te hebben overwogen, bleven er drie opties over: twee door de Stelling van Amsterdam en onder Assendelft door (Heemkerk- en Golfbaanvariant) en de nulplus-variant waarbij de weg langs Krommenie zou blijven lopen met aanpassingen (viaduct of tunnel).

Nulplus is voor iedereen onaanvaardbaar, maar politieke partijen in Zaanstad maken graag met groot misbaar kenbaar dat zij daar ook tegen zijn. Ketelmuziek voor de bühne, iedereen is daar namelijk tegen.

UNESCO

De twee andere alternatieven hebben de goedkeuring van UNESCO nodig omdat ze de Stelling van Amsterdam doorsnijden, zonder die goedkeuring raakt de Stelling haar status als Werelderfgoed kwijt. ICOMOS, het agentschap dat voor de UNESCO het onderzoek doet, heeft aangegeven dat beide varianten onacceptabel zijn.

De provincie heeft desondanks voor de Golfbaan-variant gekozen, met als extra’s een stukje tunnel en herstel van onderdelen van de Stelling. Gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) heeft gesuggereerd dat ICOMOS/UNESCO dat wel okay vindt. Een onterechte suggestie. UNESCO gaat deze variant waarschijnlijk niet goedkeuren.

De provincie stelt dat het nieuwe gebaseerd is op ‘eerdere’ aanbevelingen van ICOMOS.

Versplintering

GroenLinks heeft al vragen over de zaak gesteld, maar die partij doet kennelijk niet mee bij het SP-verzet. Ook tegenstander ROSA ontbreekt. Of het verzet tegen de verbinding gaat profiteren van de SP-actie is nog maar de vraag. Versplintering lijkt meer voor de hand te liggen.

SP organiseert de tocht in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Stichting Oer-IJ, Houd Broekpolder Leefbaar, Stichting Militair Erfgoed Groot-Amsterdam en Werkgroep A8-Coenbrug.

De wandeltocht begint om 15.30 uur bij station Krommenie-Assendelft en een uur later bij Fort Veldhuis (Genieweg 1, Heemskerk). Om 17.30 begint de informatiemarkt bij fort Aan den Ham (Busch en Dam 13, Uitgeest).

Weergaven: 0