Riettoppad wat is het mooi
Riettoppad wat is het mooi – Zie Yucca
WESTZAAN gisteren een wandeling over het Riettoppad gemaakt. Wandelend over het Riettoppad kun je aan de hand het landschap zien hoe het er 1000 jaar geleden uitzag in de Zaanstreek. De wandeling gaat dwars door het moerasgebied van het Guisveld en via vlonders en bruggetjes. Start: de parkeerplaats naast rotonde N515 en N246.
Het was een zonovergoten middag waarbij de natuur zich van haar mooiste kant liet zien. Het Riettoppad toont een landschap van 1000 jaar geleden zoals het geweest kan zijn in de Zaanstreek. Het is een heen en weer-route over vlonders en bruggetjes door het moerasgebied van het Guisveld met prachtige vergezichten tussen het riet door over het water.Onderweg hebben we met elkaar gesproken over de oorsprong van de naam van dit wandelpad en hebben we gekeken naar het z.g. Trilveen en gedronken van het zuivere water.Natuurlijk heeft de geschiedenis een belangrijke rol en het is altijd fijn om met mensen te spreken die uit overlevering informatie weten over dit gebied waardoor de excursie een gezamenlijke beleving wordt.
Start: de parkeerplaats naast rotonde N515 en N246.
Als je bovenop de 43 meter hoge watertoren van Assendelft zou staan en richting Westzaan zou kijken, zou je het kleine natuurgebied Riettoppad
kunnen ontdekken. Je kunt er natuurlijk ook gewoon naar toegaan zoals de Plantenwerkgroep vrijdag 13 mei heeft gedaan. Het gebied levert veel enthousiasme bij de natuurliefhebber. Diverse planten, bomen, struiken, grassen, paddestoelen, mossen, varens typerend voor de biotoop van dit gebied zijn volop te bewonderen onder het luidruchtige gezang van diverse vogels. Er zijn veel verschillende planten te bewonderen. SDe planten laten in deze tijd van het jaar de bodem van dit gebied rood/roze kleuren van de verschillende soorten koekoeksbloemen en Robertskruid of van het breekbaar blauw van de Ereprijs, het botergeel van de boterbloemen.
Zie hoe het uitbundig wit van het Fluitekruid op dit moment te bewonderen. Ook zie je planten die haast niet kunnen wachten hun bloemenpracht te tonen zoals Engelwortel, Watereppe, Wilgenroosje, Smeerwortel, Kamperfoelie, de Wikke, Klaproos, Rietorchis. Geheel in lijn met de nu in bloei staande planten toonde de Meidoorn haar sneeuwwitte tooi. Een bijzonder mooi stukje natuur, dat nu maar ook nog de komende maanden vol in bloei staat. Hieronder volgt een opsomming van de door de werkgroep genoteerde planten, bomen, struiken, mossen, paddestoelen, grasssen, mossen, varens en vogels.

Yucca (botanische naam) of palmlelie is een geslacht succulente, meerjarige planten, die van nature voorkomen in Amerika. Daarnaast wordt het woord “yucca” ook gebruikt om een plant uit dit geslacht aan te duiden.

De rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa, synoniem: Dactylorhiza praetermissa) is een Europese orchidee van het geslacht Dactylorhiza (handekenskruiden). Het taxon wordt beschouwd als een ondersoort van Dactylorhiza majalis, die vooral voorkomt in vochtige biotopen.

De bijenorchis (Ophrys apifera) is een orchidee. De Nederlandse naam wordt ontleend aan het feit dat onderlip op een bij lijkt. Die onderlip is opgebold, meestal bruin met een gele tekening en harig aan de rand, met een groene zuil waarin twee ogen lijken te zitten. De binnenste bloemdekbladen zijn kort, smal, groenig of bruinig (nominaat) of lijken op de buitenste (subsp. jurana). Verder zijn er drie rozerode tot witte ingedeukte buitenste bloemdekbladen met een naar groenig verlopende top en groene nerven. De plant lijkt op de iets kleinere hommelorchis Ophrys holoserica, die niet in het wild in Nederland en Vlaanderen voorkomt. De bijenorchis is een uitzondering in het geslacht Ophrys omdat de bloemen zich bijna altijd zelf bestuiven. De bloeiperiode valt in Nederland van begin juni tot half juli.

Ratelaar is een halfparasiet. In de winter groeit de wortel al uit en gaat op zoek naar de wortels van andere planten zoals gras of klaver. De plant boort deze aan en haalt hier een gedeelte van zijn nutriënten. Zo heeft het in minder rijke omstandigheden een concurrentievoordeel op die andere planten, die het door toedoen van ratelaar weer moeilijker hebben. Dat de plant gras parasiteert heeft hem populair gemaakt bij natuur- en heemtuinbeheerders. Het dringt het gras nog wat verder terug, waardoor er meer plaats is voor andere bloemplanten. Zo worden bepaalde orchideeënsoorten opvallend vaak vergezeld door deze plant. Bovendien worden ratelaars vanwege hun bloei zelf ook gewaardeerd en kunnen ze, wanneer ze massaal voorkomen, een grasland geel kleuren. Ze worden ook door insecten als bijvoorbeeld hommels bezocht.

Koningsvaren (Osmunda regalis) Osmunda regalis (Koningsvaren) is een winterharde varen die op humusrijke vochtige bodems zon verdraagt. Hoogte en breedte circa 1 m. Soms hoger uitgroeiend. Niet wintergroen. Aan het uiteinde van het blad vormen zich bruine sporendragers. Solitairplant.

Kamperfoelie Taxonomische indeling Rijk: Kamperfoelie (Lonicera) is een geslacht van slingerplanten en struiken dat zowel in Europa, China, Noordoost-Azië als in de Verenigde Staten voorkomt. Het geslacht behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De planten slingeren zich om andere planten en bomen heen.

Balts van de fuut.