Oplevering Funderingsherstel Zuidervermaning

Oplevering Funderingsherstel Zuidervermaning Stadsherstel
Wethouder monumenten en erfgoed van Zaanstad, Natasja Groothuismink, prijst deze avond de gezamenlijke inspanning van Stadsherstel, de vrijwilligers van de plaatselijke commissie en de aannemer die zich zo hebben ingezet voor behoud van dit unieke houten monument. Zij gaven de Zuidervermaning haar noodzakelijk nieuw fundament.
Fred Greven, restauratiearchitect, vertelde met aansprekende beelden hoe de restauratie van de ‘poeren’ is verlopen. Michiel van der Burght, adjunct directeur Stadsherstel, gaf vervolgens een korte presentatie over het ontstaan en de werkwijze van Stadsherstel en dankte de vrijwilligers, die er voor gezorgd hebben dat de Zuidervermaning er nog steeds staat en ook de (gulle) gevers, die deze restauratie mogelijk gemaakt hebben. De muzikale omlijsting werd verzorgd door La Luna. Helen Botman en Peter van Vleute brachten tot slot een muzikaal eerbetoon aan het monumentale gebouw.

De Zuidervermaning is klaar voor een nieuwe toekomst. Op maandagavond kan er weer volop gerepeteerd worden door het plaatselijke koor, er staan weer concertseries geboekt en naast trouwen en rouwen leent de prachtige zaal zich uitstekend voor recepties of diners. Bovendien is de locatie iedere derde zondag van de maand gratis toegankelijk tussen 13.00 uur en 16.00 uur met soms een korte presentatie of een bijzonder optreden.
Ook iets organiseren in de Zuidervermaning? Kijk dan HIER.
De voormalige Friese Doopsgezinde kerk in Westzaan, in 1731 is het huidige gebouw in slechts zes maanden gebouwd, ligt aan het einde van een lange oprijlaan. Westzaan is een dorp met lintbebouwing van boerderijen en vrijstaande huizen. De Zaans groen geschilderde kerk met haar schilddak lijkt een grote boerenschuur midden in het weiland. Het was een schuurkerk, door de doopsgezinden een vermaning genoemd. Restauratie was hard nodig want de 18e-eeuwse schuurkerk had een rotte paalfundering en zakte langzaam in het veen. Er moesten nieuwe palen vijftien meter de grond in. Samen met een extra betonnen vloer kan de Vermaning weer honderd jaar mee.​

Marjan Bruijn voorzitter Zuidervermaning

muziek Helen Botman en Peter van Vleute

Recht Aukje May-Rink – actief voor Zuidervermaning, en Tennisvereniging en De Kwaker

wethouder Zaanstad Mw. Natasja Groothuismink

Bezoeken: 4