Op de Tuin Truus Weertman

Op de Tuin

Voor de volkstuinder is Juni een maand van blijde verwachting. Een beetje te vergelijken met zwanger zijn. De tuin is op orde, de bedjes ingepland en ingezaaid, de bloemen bloeien uitbundig en in de fruitbomen en struiken heeft de bloesem plaatsgemaakt voor talloze vruchtjes. Na de droge periode kwam de regen op tijd, het kon niet mooier. Een beetje schoffelen om de tijd door te komen en dan zijn daar de eerste aardbeien, frambozen en bessen. Kilo’s vruchten gaan hun weg vinden naar de jamketel.
Maar voordat het zover is moeten ze beschermd worden tegen de vraatzucht van de vogels. Dan hebben we het niet over het kleine vogelvolkje en zelfs niet over de merels, die pikken heel bescheiden een besje mee. Nee, het zijn de grote kraaiachtigen en niet te vergeten de duiven. Als je het niet in de gaten houdt en op tijd een net over al dat lekkers spant, laten ze niet veel voor je over. In juni plannen we ook altijd een stekjesochtend. Sommige tuinders hebben er te veel en anderen zijn er niet aan toegekomen.
En bij een kop koffie met natuurlijk weer eigen baksel raken we van de plantjes af of vinden we nieuwe. Iedereen is weer verwachtingsvol gestemd voor het nieuwe seizoen.

Wat ook wel spanning geeft, is de jaarlijkse voorjaarsschouw. Je ontkomt er niet aan om bepaalde voorwaarden te hanteren voor het samen prettig tuinieren. Daar wordt twee keer per jaar op toegezien en zo nodig bijgestuurd. Het kan niet zo zijn dat je buurman een tuin vol bloeiend gras heeft en jij daardoor ook door het gras de
bonen niet meer ziet. Als je nou door mijn verhaaltjes denkt: lijkt me toch wel wat zo’n tuin, dan kan ik verklappen dat er voor 2020 een vrijkomt. Mail naar tuinwestzaan@ gmail.com voor informatie.

Truus Weertman

Volkstuin Truus Weertman

Weergaven: 1