Op de Tuin

Op de Tuin

Uit de Wessaner september Je ziet heel goed aan de tuinen dat de zomer nu echt voorbij is. In veel tuinen zijn al grote stukken leeg. De hete dagen in augustus hebben alles nog meer versneld. Dat zie je vooral aan de tomaten en de paprika’s in de kas, die hadden het erg naar hun zin. Ook de tomaten die buiten stonden, werden mooi rijp. We hebben vijgen gegeten tot we ze niet meer konden zien of luchten en de peren zijn vuistdik gegroeid. De zomerstorm heeft wel veelappels eraf gegooid, maar er ook genoeg laten hangen. Gelukkig was er geen schade aan de kassen en huisjes. Al met al was het een bewogenjaar, ook voor de tuin. De jaarlijkse bijeenkomsten hebben we veiligheidshalve niet door laten gaan, dus geen stekjesruil en courgettewedstrijd en ook geen barbecue op de tuin.
Zelfs de gemeenschappelijke werkochtenden hebben we overgeslagen. Gelukkig was er wel individueel contact, ieder aan een kant van de tuingrens afscheidingen of op gepaste afstand
om elkaars gewassen te bewonderen en commentaar te leveren. Want dat hoort erbij en kan zomaar de helft van de tijd op de tuin in beslag nemen. De laatste maanden van het jaar gaat het er vooral om dat je weer orde op zaken stelt. De laatste aardappels uit de grond, tomaten- en paprikaplanten uit de kas en vooral het onkruid opruimen. Dat is bij mij nogal veel dit jaar. Ik kan natuurlijk de regen en de hitte de schuld geven, maar ik heb het ook gewoon zijn gang laten gaan. Maar we hebben nog een paar maanden de tijd en als het nu niet te veel regent, dan komt het allemaal weer goed. Het heeft ook wel wat om naar een mooi stukje zwarte grond toe te werken dat weer klaar is voor een volgend seizoen.

Truus Weertman

Bezoeken: 8