ONTDEK EEN STUKJE geschiedenis van ons eigen NOORD-HOLLAND! ‘Limbon aan het Oer-IJ’

ONTDEK EEN STUKJE geschiedenis van ons eigen NOORD-HOLLAND! ‘Limbon aan het Oer-IJ’

Heeft u zich weleens afgevraagd waarom de ene waterloop slingerend door het landschap gaat en een andere kaarsrecht? Op donderdag 31 mei geeft geologe Lia Vriend van stichting Oer-IJ, uitleg met boeiende tekst en prachtige beelden. Zet de datum alvast in de agenda of meld je meteen aan.

Op onderstaande foto, genomen langs de Zeeweg tussen Limmen en Castricum, ziet u de slingerende Schulpvaart en evenwijdig een rechte sloot.

De eerste is van oorsprong een natuurlijke waterloop en de andere is mensenwerk. De Schulpvaart ligt nl. in de bedding van een oude rivier die hier 2000 jaar geleden stroomde richting kust. Deze rivier was de noordelijke Rijntak, die we nu ‘Oer-IJ’ noemen.

De riviermonding is 2000 jaar geleden al dichtgeslibd en nu liggen daar de hoge duinen, maar nog steeds zijn de kenmerken van het Oer-IJmondings-gebied nog in het landschap terug te vinden.

Limbon is de oudste kern van het huidige Limmen. Het ligt op de Zuidpunt van de strandwal, een oude kustlijn van 4000 jaar geleden. Hier ligt nu de museale hoek.

In de Oude School zal geologe LIA VRIEND van de Stichting Oer-IJ een PowerPoint presentatie houden over het continu veranderende landschap hier. Daarna wordt u meegenomen voor een interessante rondwandeling van een uur om het buiten te leren zien!

Wanneer: donderdag 31 mei worden we in de Oude School ontvangen met een kopje koffie of thee.

Inloop vanaf 13.15 uur, aanvang 13.30 uur.

Waar: Schoolweg 1, 1906 AD Limmen.
Parkeerplaats naast het gebouw. Ook bij de Hortus-Bulborum Limmen om de hoek zijn voldoende plekken.

Aanmelden vóór 15 mei: kunstcultmaatsch.vrouwenvannu@gmail.com of Ria Thijssen, tel.0617252595. Onder vermelding van uw naam, afdeling en telefoonnummer.

Deelname € 10,- per persoon inclusief koffie/thee, over te maken op NL33RABO0327706007 t.n.v. NBvP Commissie Maatschappij NH, Vrouwen van Nu, onder vermelding van uw naam.

#vrouwenvannu #geologeliavriend

Bezoeken: 4