NS komt Holocaust-slachtoffers tegemoet (met Zaans tintje)

NS komt Holocaust-slachtoffers tegemoet (met Zaans tintje)

Uit de Orkaan

De NS wil overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden compenseren omdat het bedrijf tijdens de Tweede Wereld miljoenen heeft verdiend aan de transporten van joden naar Kamp Westerbork.

De toezegging is een overwinning voor de 82-jarige Salo Muller die jaren gestreden heeft voor zo’n regeling.

De directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, heeft groot respect voor Muller. “Zonder hem was deze regeling er niet gekomen” zei hij tegen de NOS.

Muller werd vooral bekend als fysiotherapeut van Ajax, maar er is ook een Zaanse connectie.

Salo Muller verbleef als kleuter tijdens de oorlog korte tijd in Westzaan en Zaandijk als onderduiker. Hij ontsnapte aan deportatie via crèche aan de Plantage Middenlaan, zijn ouders werden aan de overkant, in de Hollandsche Schouwburg, vastgehouden en vervolgens op transport naar Westerbork gezet.

In Westzaan verbleef hij eerst bij de familie Valk aan de J.J. Allanstraat 184 en in Kerkbuurt op nummer 15. Later ging bij naar Jaap van Eijkern aan de Jacob Honigstraat 22 in Zaandijk. Toen daar verraad dreigde, werd Salo naar Friesland gebracht.

Zijn vader Louis Muller en moeder Lena Blitz werden in 1943 in Auschwitz vermoord, evenals zijn opa Barend Muller, diens vrouw en hun dochter Catharina.

Muller publiceerde over de oorlog in 2005 een boek: “Tot vanavond en lief zijn hoor. Oorlogsherinneringen.”

Het hele verhaal van Salo Muller is te lezen op Joods Monument Zaanstreek (ook de bron voor de foto).

Weergaven: 0