Molenaar van de Jonge Dirk, Abel van Loenen wint molenprijs.

Abel van Loenen wint molenprijs

De Noord-Hollandse Molenprijs is dit jaar gewonnen door  Abel van Loenen uit Velsen . De jonge Velserbroeker fietst al vanaf zijn dertiende door weer en wind , vanuit zijn woonplaats naar de Zaanstreek, waar hij werkt op De Jonge Dirk in Westzaan. Op zijn achttiende heeft hij zijn diploma voor vrijwillig molenaar behaald. De Molenprijs stond dit jaar in het teken van jongeren.

Van harte gefeliciteerd Abel. 
Foto’s OBW , Vogelwacht en Staatsbosbeheer “Rietharken in het Westzijderveld”
Abel zorgt, dat onze leden een rustplekje hebben  in de molen De Jonge Dirk. Maandelijks wordt de werkochtend georganiseerd. Zo houden wij het Westzijderveld  open voor de weidevogels zoals de grutto en kievit.

De Vereniging De Zaansche Molen kreeg in 1947 het molentje in bezit. De ouderdom en herkomst zijn onbekend, maar het ging om een exemplaar dat niet nieuw was. Na restauratie werd het op het terrein van de oliemolen Het Pink geplaatst, waar het bleef tot het in 1974 omwaaide. Daarna werd De Zwaan gerestaureerd en verplaatst naar de huidige locatie. Hier maalt De Zwaan in circuit, maar bij grote wateroverlast bemaalt het het eilandje. In 2014 is de molen met de verkoop van De Jonge Dirk aan De Zaansche Molen teruggekeerd naar vereniging De Zaansche Molen. De molen die is uitgerust met een houten waaierpomp is geregeld in bedrijf en is te bezoeken wanneer men De Jonge Dirk bezoekt 

Abel van Loenen molenaar Jonge Dirk. De zeilen bijzettten

Het Zwaantje, watermolen

Leden van de werkgroep onderhoud Westzijderverld

 

Weergaven: 21