Molen Het Prinsenhof in de verf!

Molen Het Prinsenhof opnieuw in de verf!

De molen Het Prinsenhof wordt volledig opgeknapt. Door de Corona ligt de Zaanche Schans plat. Schilder Ruud van De Zaansche molen heeft van de nood een deugd gemaakt. Het bestuur heeft het groot onderhoud van Het Prinsenhof naar voren geschoven. De molen zal er binnonkort  weer prima  bijstaan.  Doordat de pelmolen zo uniek in het Westzijderveld staat aan het eind van het Relkepad, is het een juweeltje om na de Corona te bezoeken.
Vanaf de J.J. Allanstraat leidt dit pad naar één van de laatste pelmolens in Nederland. De achtkante bovenkruier werd in 1722 gebouwd en zou zich in de daaropvolgende 178 jaar uitsluitend met het pellen van gerst bezighouden. In 1899 ging men over op het verwerken van Hamburger en Bremer koffiedoppen en dat bleef men een kleine twintig jaar lang doen.Rond de Eerste Wereldoorlog werd er zaagsel tot houtmeel vermalen, een grondstof voor de linoleumfabricage. Deze activiteit hield men vol tot 1954, waarna de molen in het bezit kwam van een grote gerstpellerij. Deze onderneming wilde de molen weer in zijn oude staat brengen en een pellerijmuseum onderbrengen in de schuur, zodat de molen een pr-functie zou kunnen vervullen. Dit plan is niet van de grond gekomen en op 20 juni 1961 werd de molen voor ƒ6000,- overgedragen aan de Vereniging De Zaansche Molen.Na de grote restauratie in het begin van de jaren zeventig ontstonden er plannen om met de molen weer gerst te pellen en zowaar in 1978 op 17 november werd weer de eerste partij gerst gepeld. In het laatste kwart van de 20e eeuw ging de molen dus weer datgene doen waarvoor hij in het eerste kwart van de 18e eeuw was gebouwd. Aanvankelijk werd op de molens zowel gerst als rijst gepeld.Eind 19e eeuw ging men rijst machinaal pellen en verrezen langs de oevers van de Zaan de grote rijstpellerijen van Wessanen, van Bloemendaal Laan, van Gebroeders Laan, van Kamphuis, van Klaas Blans, van Van Voorst en later van Latenstein van Voorst, van Albert Vis. Gerst heeft men nog lang met windkracht gepeld, omdat men meende dat gerst zich niet leende om in met stoomkracht aangedreven pellerijen te verwerken.
Pas in de jaren negentig van de 19e eeuw was men van dit sprookje genezen, zodat de stoompellerijen ook gerst gingen verwerken tot gort. Vrijwel alle activiteiten op dit gebied, zowel de rijstpellerij als de gerstpellerij, zijn in de Zaanstreek gestaakt, maar sommige gebouwen waar zij ooit floreerden staan er nog. Alleen wordt de rijst er niet meer gepeld en geglansd, dit gebeurt nu in de landen waar de rijst groeit. En gort? In Het Prinsenhof wordt het nog gemaakt: echte parelgort!
Het Prinsenhof wordt geheel op nieuw geschilderd. Een enorme klus!

De Zaanche Molen – Maaploeg 

 

 

De schren worden geschikderd

Neuten worden voorzien van blik zodat de molen beter in de wind te zetten is

Bezoeken: 12