Molen Het Prinsenhof in de verf

Molen Het Prinsenhof in de verf

Ook zoals voor iedereen in de wereld  moesten ook de  molenaars van de Vereniging Zaanche Molen vanwege de Corona crises  de wieken tot stilstand brengen. Zelfs voor de Prins draaien was weken niet verantwoord  mogelijk. “Voor de prins” draaien dateert uit de tijd dat steden belegerd werden en de vijand voor de gek werd gehouden. Zolang de molens draaiden was er graan en dus nog voldoende te eten. Uithongeren van de steden was een beproefd middel..  In de Zaansteek hadden wij geen stadmuren, zo de Zaanse molens waren in de oude tijd vogelvrij, een makkelijke prooi.
Molenaars zijn trouwens wel gewend  om “voor de Prins “  voor niets te draaien. .  Het was een vreemd gezicht om de molens vanaf de Juliana brug aan de  Zaanche Schans niet te zien draaien. Leeg,  leeg.. Zelfs niet zonder zeilvoering “blote bienen”
Productie van gerst naar gort op Het Prinsenhof vindt nog altijd plaats. Er wordt nog steeds gepeld, het schilletje van de gerst af pellen. De  hygiëne eisen worden tegenwoordig steeds strenger, zodat veelal het eindproduct niet voor menselijke consumptie verkocht mag worden. Helaas. Een aantal keren per jaar, zoals op de Zaanche of Nationale Molen dag wordt  gerst aan gort gedraaid. Het gort wordt veelal voor veevoer benut.
 
“Elk nadeel kent een voordeel “zei voetballer Johan Cruijff. Dit keer tijd genoeg om het nodige achterstallig onderhoud eens goed aan te pakken. Er was al meer dan 10 jaar op Het Prinsenhof niet geschilderd. De hoogste tijd. Trouwens op  vele molens voor De Vereniging Zaansche Molen zijn  herstelwerkwerkzaamheden voortvarend aangepakt o.a op  De Huisman, De Zoeker, Het Jonge Schaap, De Bleeke dood etc.  Zo  ook intensief op pel molen Het Prinsenhof uit 1722. Onder leiding van een beroepsmolenaar van oliemolen De Zoeker heeft Ruud Nieuwhof, samen met de Maalpoeg een enorme klus geklaard in dit voorjaar. Proficiat Ruud !
De molen is van top tot teen geheel geschilderd. Een enorme klus,  er kwam geen eind aan. Liters verf in wel 7 verschillende kleuren.  Vele velletjes schuurpapier, kwasten, teer, schoonmaakmiddelen zijn er doorheen gegaan. Schilderen is heel duidelijk een vak   heb ik ondervonden.
Ook de lange en korte schoren zijn na vele jaren vervangen door molenaar  restaurateur Bart Nieuwenhuijs. Nu staat de molen er weer blinkend bij. Kom bij gelegenheid een keer de pelmolen op een zaterdagmiddag na 13 uur, of op afspraak bezoeken.

 U bent van harte welkom! Vergeet niet als u dat nog niet bent lid te worden van de Zaanche Molen. Wij hebben u nodig voor het behoud van deze unieke Zaanse industriële monumenten

De Maalpoeg Het Prinsenhof

Foto

Westzaan Westkant in de teer

 

Weergaven: 11