Molen De Veldmuis aan de Veerzagerssloot

Molen De Veldmuis aan de Veerzagerssloot
verrijking voor Westzaan Uit de Wessaner

Alweer ruim een jaar geleden is Remco Jonker van R. Jonker Restauratie & Molenonderhoud B.V. begonnen met het maken de constructie van de houten molenkap. Op dinsdag 22 september was de bouw zodanig gevorderd dat de molen in elkaar gezet kon worden. Bij de overgang van het Zuideinde naar de J.J. Allanstraat werden het molenlijf, de kap en de molenwieken met behulp van een hijskraan in elkaar gehesen.

Aanvankelijk begon deze herfstdag met zeer dichte mist en de kraan die in eerste instantie besteld

was bleek te weinig capaciteit te hebben om het gewicht van het molenlijf te dragen. De rieten bekleding bleek zwaarder dan gedacht (deze weegt geen 7 ton maar 9 ton). Rond 10.00 uur kwam er een grotere kraan de bouwplaats opgereden om de klus alsnog te klaren. Het was even spannendof deze zwaardere kraan wel over de rijplaten konrijden zonder weg te zakken in het weiland en dat is gelukt. De zon brak door en er konden prachtige foto’s en films gemaakt worden.

Wie op YouTube zoekt op ‘molen De Veldmuis’ kan diverse films bekijken van ‘Otterdvd’ over hoe de molen van begin tot einde werd opgebouwd enhoe het hijswerk is uitgevoerd. Ook zijn er vele archieffoto’s aan de films toegevoegd, zodat menook kan zien hoe het beeld er vroeger uitzag. Remco Jonker gaf de kraanmachinist aanwijzingen en zo kwam elk onderdeel op de juiste plaats terecht, zodat Remco en zijn team de laatste hand kondenleggen om de afzonderlijke delen aan elkaar vast te timmeren. In de loop van de ochtend stond het

molenlijf bovenop het naastgelegen woonhuis,tussen de middag zat ook de kap erop en in de loop

van de middag zijn de molenwieken geplaatst. De vlucht van de roeden is zestien meter.

Wat een fantastisch eindresultaat. Na elk onderdeel werd er enthousiast geapplaudisseerd door de omstanders. En terecht, hier mogen wij als Westzaners trots op zijn.

De oorspronkelijke molen ‘De Veldmuis’, bijgenaamd ‘De Kikkert’ uit 1689 van Cornelis Dircksz. IJff, werd als snuifmolen op een erf ten noorden van de Papenpadsloot gebouwd om snuiftabak te maken van tabaksbladeren. Na de verplaatsing naar de Veerzagerssloot bij de Kikkertse Kluft teWestzaan werd de molen ingericht als lattenzager.

In 1916 werd de molen gedemonteerd. De replica van deze molen zal worden gebruikt om energie op te wekken.

Danielle Koopman

Weergaven: 3