Levende adventskalender in Westzaan Grote Kerk Westzaan

Levende adventskalender in Westzaan Uit de Wessaner

‘Samen zijn is samen lachen, samen huilen. Leven door dicht bij elkaar te zijn. Samen zijn is sterker dan de sterkste storm. Gekleurder dan het grauwe om ons heen. Want samen zijn, ja samen zijn, dat wil toch iedereen?’( Willeke Alberti). Zo begint het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In 2030 zijn er 2,1 miljoen mensen boven de 75 jaar. En met de meeste van die ouderen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar tussen gezond zijn en je goed voelen, zit soms een wereld van verschil, want meer dan de helft van de 75-jarigen zegt zich eenzaam te voelen.

Die eenzaamheid begint vaak bij het stoppen met werken, het wegvallen van een geliefde of niet zo gemakkelijk meer naar buiten kunnen. En voor je het weet gaan er dagen voorbij zonder dat ouderen
iemand spreken. Het doel van ‘Eén tegen eenzaamheid’ is de trend van eenzaamheid onder ouderen eerder te signaleren en te doorbreken. We willen met elkaar een beweging op gang brengen en stimuleren. Maar lokaal, in het dorp, in de straat, bij de deur en achter de deur is waar we met elkaar het verschil kunnen maken. Daarom willen we in de donkere decembermaand (de adventsperiode) een levende adventskalender maken.

U kent ze wel, de adventskalenders waarmee we aftellen naar Kerst. Iedere dag wordt er een luikje geopend, waarachter zich iets bevindt. De levende adventskalender heeft hetzelfde idee. Iedere dag gaat er in ons dorp een deur open bij een gastadres.

En achter die deur is er koffie en thee, maar ook een goed gesprek, een mooi verhaal of een luisterend oor. Het is de bedoeling dat er vanaf 27 november iedere doordeweekse dag ergens in het dorp een deur opengaat. Zodat we ook in Westzaan met elkaar het verschil kunnen maken. Er komt een poster/flyer waarop alle open deuren staan met de datum waarop u van harte welkom bent!

Diana Doorn, voorzitter PR Grote Kerk

 

Bezoeken: 11