Landelijke intocht Sinterklaas bij Zaanse Schans

Sinterklaas komt dit jaar het land binnen bij de Zaanse Schans. De intocht is op zaterdag 17 november.

De NTR heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De Pakjesboot 12 komt over de Zaan aan in oud-Zaandijk. Daarna gaat Sinterklaas te paard naar de Zaanse Schans.

Burgemeester Jan Hamming is trots. ,,We zijn ongelooflijk blij dat Sinterklaas dit oer-Hollandse decor aan de Zaan nu heeft uitgekozen voor de landelijke intocht. Voor onze stad een langgekoesterde wens.” Het is een fotogenieke plek, stelt hij. ,,Hollandser dan Hollands kan het niet.”

Hij past volgens de burgemeester in een rijtje historische figuren, zoals de Russische tsaar Peter de Grote. Die woonde in de 17e eeuw een tijdje in Zaandam.

Ook haalt Hamming de schilder Claude Monet aan, die in 1871 in de stad verbleef en er 25 schilderijen en 9 schetsen maakte. ,,En nu dus Sinterklaas. hij misstaat niet in het rijtje.” Hamming verwijst ook nog naar het feit dat de Zaankanters in 1574 de Spanjaarden hebben verjaagd. ,,Dat kunnen we nu achter ons laten”, grapt hij.

Zes ton

Vorig jaar keken er 2,3 miljoen mensen naar de landelijke intocht van Sinterklaas. De week voor de intocht komt de gemeente ook regelmatig aan de orde in het Sinterklaasjournaal.

Begin maart gaf de publieke omroep NTR aan dat nog geen enkele gemeente zich had aangemeld als gastheer voor de landelijke intocht die de omroep altijd organiseert. Een oproep in de media aan de burgemeesters in het land resulteerde in veel reacties. Ook de burgemeester van Zaanstad heeft zich in maart aangemeld.

Lees ook: Gemeenten nu in de rij voor intocht Sint

Op 15 mei liet de NTR weten graag voor Zaanstad te kiezen. Daarna is overlegd met de lokale Sinterklaascomités en donderdag heeft de gemeenteraad ingestemd met de komst van Sinterklaas. De gemeente heeft zes ton voor het evenement uitgetrokken en hoopt hiervan 1,5 ton via externe financiering binnen te halen.

Eigen intochten

Het meeste geld is nodig voor verkeersmaatregelen, ook wordt er een programma rond de intocht georganiseerd. Zaanstad heeft zich voor de begroting gebaseerd op de ervaring in Dokkum.

Dat had 3,5 ton begroot en kwam uiteindelijk op zes ton uit. Bij die intocht waren 15.000 mensen aanwezig. De NTR betaalt de tv-registratie, Sinterklaas, de Pieten en de boot.

De lokale Sinterklaascomités zijn aan het nadenken over de consequenties voor hun eigen intochten. De lokale intochten in Zaandam, Koog aan de Zaan en Krommenie vallen samen met de landelijke intocht, dus daar moet iets mee gebeuren.

Over het uiterlijk van de Zwarte Pieten kan de gemeentewoordvoerder niets zeggen.

,,De NTR gaat over de televisieuitzending en het verhaal rond Sinterklaas en zijn Pieten is ieder jaar een goed bewaard geheim. Het is altijd de bedoeling dat de lokale verenigingen worden betrokken bij de uitzending, maar hoe dat precies gaat, moet de komende maanden duidelijk worden.’’

Emoties

De NTR laat weten: ’De gemeente organiseert het evenement, de NTR de tv-registratie. Het wordt dus zowel een lokale als een nationale intocht. Daarmee is dus sprake van een hybride project. In de praktijk betekent het dat er veel overleg plaatsvindt tussen gemeente en NTR over het verhaal en dus ook over de Pieten, zodat de intocht echt een gezamenlijk evenement wordt.’

In het raadsvoorstel over de intocht staat: ’Rondom dit landelijke evenement spelen ook lokaal diep gevoelde emoties die neigen naar een maatschappelijke tegenstelling. Vanuit Zaanstad willen we graag een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie.’

De intocht vorig jaar vond plaats in Dokkum. Twee bussen met actievoerders van de groep Kick Out Zwarte Piet werden op de snelweg A7 bij Joure tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. De politie stuurde daarna de bussen met demonstranten terug.

Zaanstad gaat een projectorganisatie opzetten en een ervaren evenementenbureau inhuren.

 
 

Bezoeken: 1