Kroosduikers op Molen Het Prinsenhof

Hand in hand, in een lange kolonne trokken de jeugdigen huppelend over het oude Rellekepad naar de bijna 300 jarige, achtkantige pelmolen.
Met de jongste groepen “ Kroosduikers” aan de wandel naar de pelmolen Het Prinsenhof, mooier kan het niet. Het enthousiasme straalt van de leerlingen, juffen en begeleiders af. Een dagje wat anders doen in een ander omgeving. Leren kan aantrekkelijker gemaakt worden door aanschouwend praktisch onderwijs.
Tussen de weide vogels, velbloemen staat het met riet bedekte monument te pronken in het open Westzijderveld.
Drie van de jongste groepen worden hartelijk welkom geheten door de onze maalploeg. Molenaar Gerrit Volkers legt op een aanstekelijke manier uit hoe gerst gepeld wordt
Er wordt een voorbeeld blikje door de leerlingen aan elkaar doorgegeven. Het is scherp, er zijn spijkergaatjes te zien. Door die ribbeltjes worden de harde vliesje van de gerstkorrel gepeld of beter gezegd afgeschuurd.
Het is een best een ingewikkeld technisch proces. Per keer mag niet langer dan vier minuten gepeld worden, omdat anders de korrels te klein en te warm worden. Brand kwam veelvuldig voor merkte een leerling op. Niets mag verloren gaan van het volksvoedsel nummer één uit die tijd, de 18e en 19e eeuw. Door de aflaatschuif op te halen vallen de gepelde korrels in de schootemmer. Als de gerst over de voorloper (het eerste koppel pelstenen) is heen geweest gaat het over het tweede koppel pelstenen, de naloper. De gerst gaat daarna weer een paar keer door de molen. Na deze pel behandeling van het gerst, is het inmiddels gort geworden. Wij draaien hier alles aan gort, glimlacht de molenaar. Het zeven in de zifterij en de waaierij wordt uitgebreid getoond. De gort kan ook nog rondgeslepen worden en wordt dan parelgort genoemd. De gort wordt opgevangen in een zak en is klaar voor de verkoop. Het kan ook nog een tijdje in de opslagschuur opgeslagen worden. Wellicht stijgt de prijs.
De weelsloot was wat nu, in onze moderne tijd, de snelweg de A8 is. Al het transport ging per boot, of in de winter met een slee, soms voorzien van een zeiltje.Fred Eerenberg

Foto 1 Op weg via het Relkepad naar Het Prinsenhof – Juf Mieke op weg naar de molen loopt voorop)
Foto 2 Bij de molen het Prinsenhof – Juf Marja enigszins voorovergebogen met begeleiders

 

Bezoeken: 35