Koningsdag wordt feestdag voor ’t Reghthuys

’t Reghthuys viert een eigen feestje op Koningsdag. Wie over de vrijmarkt slentert moet beslistkomen kijken, want tussen 10.00 en 16.00 uur toont ’t Reghthuys het nieuwe timpaan. Dat is het houtsnijwerk dat in de driehoek boven deingang zit. Het oude timpaan was compleet versleten.Vorig jaar was het tijdens Koningsdag voor het laatst te zien. Daarna is het verhuisd naar de werkplaats van restauratietimmermanPim ten Have, een vakman in het Friese Workum.Die heeft het timpaan nagemaakt uit eenstuk Deens eikenhout van 200 jaar oud.

Op 27 april zullen het oude en het nieuwe – nogonbeschilderde – timpaan te bewonderen zijn opooghoogte. Het is de enige kans om het vakwerkvan Pim ten Have van dichtbij te bekijken en tevergelijken met het oude timpaan. Want na hetbeschilderen komt het hoog boven de ingang tehangen.

Koop een lei

Met de afronding van het timpaan komt de renovatie van ’t Reghthuys in een nieuwe fase. Nu is hetdak aan de beurt. Een klus die bijna een ton gaatkosten. We hopen op steun van de Westzaanseinwoners en hebben daarvoor een mooie actiebedacht.Om te beginnen moeten alle 3750 leien op hetdak, dat zijn een soort dakpannen in de kleur vanleisteen, worden vervangen. De leien zijn te sponsoren,ze kosten 10 euro voor een volwassene en 5euro voor een kind.Het leuke van een lei is dat je erop kunt schrijven.Zo is het mogelijk om een boodschap over te brengen aan de toekomstige inwoners van Westzaan.Als over 200 jaar opnieuw het dak zal worden gerenoveerd,komen de teksten tevoorschijn. Iedereendie als sponsor betaalt voor een lei, mag daar meteen speciale stift iets op schrijven of tekenen voor het Westzaan van de toekomst. Je kunt iets moois schrijven over je man, vrouw ofhond. Of over je favoriete sportclub of popgroep. Misschien wil je de toekomstige bewoners waarschuwen of iets goeds toewensen. Het hoeft niet iets bijzonders te zijn, alleen je naam of die van jekinderen kan ook. Alleen haatzaaiende of discriminerende teksten komen niet op het dak. Zonder nieuw dak heeft ’t Reghthuys een groot probleem, want het lekt op verschillende plekken.

Draagt u ’t Reghthuys een warm hart toe, doe dan mee met deze sponsoractie. Tijdens Koningsdag zijn de leien te beschrijven en te sponsoren. Dat kan bij de ingang van ’t Reghthuys.Wie er op Koningsdag niet bij kan zijn, kan een lei reserveren via het volgende mailadres: leienactiereghthuys@ gmail.com . Het bestuur schrijft eventueel de tekst er voor u op.

Nog een feestjeOm vast in de agenda te zetten: het volgende feestjevan ’t Reghthuys is op 3 juni, van 16.00 tot 19.00
uur. Dan zal het geheel gerenoveerde en beschilderdetimpaan worden teruggeplaatst boven de ingang. De wijkwethouder van Westzaan WesselBreunesse zal deze handeling (helpen) verrichten.

Om iedereen die heeft bijgedragen aan de financieringvan het timpaan te bedanken, schenken we prosecco bij dit feestelijke moment. Daarna gaanwe verder met muziek, drankjes en wellicht eendansje. Wij nodigen alle gulle gevers uit om metons het glas te heffen op het nieuwe timpaan. bestuur ‘t Reghthuys

Tekst Wessaner 

Timpaan is nu nog leeg, zie plaatjes, dit wordt het!

Bezoeken: 0