Kom in de Kas succes

Het is al vroeg dringen bij de boerderij van Lou Kramer (72) aan de Dorpsstraat in Assendelft. Zijn agrarisch melkveebedrijf ligt aan de noordkant van de Dorpsstraat tussen 546 en 548. Voor 11 uur is het al behoorlijk druk, zo geschat een tweehonderd bezoekers. „Oh dat worden er gemakkelijk meer dan duizend”, weet dochter Martine Kramer. Zij staat achter de koek,cake en koffie in de koeienstal. De schaal met blokjes kaas verraadt dat de melk naar de Cono gaat om als Beemsterkaas terug te keren.

Onder de bezoekers vooral jonge gezinnen en oudere (echt)paren. Sommige bezoekers zijn er wat voorspelbaar op gekleed met regenjas en plastic laarzen. Al zijn die van weinig nut op de tentoonstelling van het Historisch Genootschap Assendelft over ’het boerenbedrijf anno 1937 en nu’. Die wordt gehouden in een van de schuren achter op het erf.

Ook buiten is het zaterdagochtend al niet zo frisjes meer dat bezoekers een jas nodig hebben. Wel enige opmerkzaamheid, want de open dag bij Kramer is ook een beetje een reünie van oud-Assendelvers die speciaal daarvoor weer even terug zijn in het dorp.

Kinderen willen op de tractoren worden gehesen, als waren zij de nieuwe boeren. Zo’n echte nieuwe boer is er wel; Elmer Kramer. Vader en zoon worden verder bijgestaan door enkele agrarische zzp’ers. Dat was een halve eeuw geleden al niet anders, bevestigt Lou. Bewijs is het melkjasje van Niek van der Hoorn, die na de oorlog op boerderijen kwam helpen als de boer was uitgevallen.
Nel Kroesen staat in een hoek broodjes te smeren voor de vrijwilligers van het Historisch Genootschap. „Voor twaalf man’„ zo rekent ze voor. „De voorbereiding van de expositie heeft wel een maand of drie geduurd. Foto’s en andere spullen liggen opgeslagen in het oude raadhuis. Aan de hand van het gekozen thema stellen we elke keer weer een nieuwe expositie samen.”
Kroesen heeft de voorzittershamer doorgegeven aan Lou Kramer, die zo een thuiswedstrijd heeft. Hij herkent de beelden van de tentoonstelling maar al te goed. „Assendelft is van oudsher een agrarisch gebied. Langs de hele Dorpsstraat had je vroeger boerderijen; pal aan de weg. Vele zijn in de loop der jaren samengegaan of zijn woonhuis geworden. Je kunt je dat nu haast niet meer voorstellen.”

Bezoeken: 6