“Kinderarbeid in het Molenmuseum?!”

Kinderarbeid in het Molenmuseum?!”

Ons bereikte het schokkende bericht dat er sprake is van kinderarbeid in het Molenmuseum op de Zaanse Schans. Hoog tijd dus om te onderzoeken wat er waar is van dit gerucht. Al snel kwamen wij er achter dat er in dat Molenmuseum heel wat aan de hand is. Zo wordt er in de herfstvakantie gedaan aan kinderarbeid Vroeger werkten kinderen lange dagen in de molens. Was je 12 jaar, dan ging je van school en ging je werken voor een baas. Dat was geen lolletje. In de film “Op je klompen naar je werk” wordt dat maar al te duidelijk. De jonge museumbezoekers van vandaag worden in de herfstvakantie aangespoord goed na te denken over die kinderarbeid van vroeger. Ze gaan het ook zelf beleven. 

Maar het wordt niet zo zwaar als vroeger. En na gedane arbeid (een speurtocht door het museum) wacht er een welverdiende beloning: iedereen krijgt een eigen loonzakje met daarin “zuurverdiende” echte centen. Vroeger moesten alle centjes thuis worden ingeleverd zodat moeder er brood van kon kopen. Vandaag is het leven niet zo moeilijk. Je leert het spelenderwijs tijdens de herfstvakantie in het Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30. 

Wanneer: doorlopend Leeftijd: vanaf 8 jaar

Kosten € 6,00

Aanmelden niet nodig.

“Klokken weg en de tijd staat stil”

De tijd van je leven heb je bij dit heerlijke voorleesverhaal. Al luisterend word je meegenomen naar de oude meelmolen De Bleeke Dood. Daar gebeurt van alles. Na het verhaal maken de kinderen een klok van Zaans bord. Dat Zaans Bord is heel speciaal. Het wordt al meer dan 300 jaar gemaakt in papiermolen De Schoolmeester. 

Wanneer: 17, 19, 21 en 24 oktober om 13.00 en 14.30 uur

Leeftijd: 4 tot 8 jaar

Kosten € 6,00

Meld je snel aan via info@zaanschemolen.nl of 075-6288968. Er is maar plek voor 10 kinderen per keer

“Molenstenen en verhalen in het Molenmuseum

Ga meemet een rijke juffrouw uit de 18e eeuw of een arme boer uit de 17e eeuw. Hoor de verhalen van een keiharde zakenman uit de 19e eeuw en een molenknecht die 16 uur per dag moest werken. Het zijn mensen die je vertellen hoe zij de geschiedenis van de Zaanse molens hebben meegemaakt.

In de herfstvakantie organiseert het Molenmuseum speciale rondleidingen door drie eeuwen molengeschiedenis met eindeloos veel verhalen. Na een rondleiding van ongeveer 45 minuten gaat u verder zelf op ontdekkingstocht. Daarvoor moet u wel een molensteen om de nek dragen.  

Wanneer: 17, 19, 21, 22 en 24 oktober om 14.00 en 15.15 uur

Leeftijd: vanaf 16 jaar

Kosten: entree Molenmuseum (€ 10,00 of gratis met museumkaart, ledenpas en vriendenloterijpas)

Aanmelden kan via info@zaanschemolen.nl of 075-6288968

 

Weergaven: 6