Kerkbuurt 26

Kerkbuurt 26, Westzaan
 
In 1850 stonden 3 panden naast elkaar, waarvan dit het noor­delijkste was. Daarnaast een (grof)smederij en nog een huis. In de huizen woonden de katholieke gezinnen van Breuning en Stevens.
Kerkbuurt 365: Johannes Stevens (53 jaar), smidsknecht, vrouw en 3 kinderen.
Smederij Gerrit Breuning (80 jaar),Neeltje Oud (88 jaar) en Gerrit Stevens (26 jaar), smidsknecht.
Gerrit Breuning verkocht in 1851 de twee woonhuizen en de smederij aan zijn knecht, Johannes Stevens voor 2.200 gul­den. Het huis op de foto werd in 1856 gekocht door Simon Heijnis, de laatste dorpsnotaris in Westzaan. Hij heeft hier tot zijn ziekte in 1881 praktijk gehouden. In 1883 werd Meiert Grootes jr eigenaar. Drie generaties Grootes hebben hier ge­woond. Op dit moment is het een woon/werkpand van Kruijver adminstratie- en boekhoudkantoor.
 

Beschrijving:

Voormalige onderwijzerswoning, 1872. Houten huis met bepleistering en zadeldak. Deur met pilasters en hoofdgestel, venster met zesruit schuiframen.
Houten huis op een baksteen voet met een flauw hellend zadeldak. De oriëntatie is noord-zuid in langsrichting van de straat. Aan de uiteinde zitten twee schoorstenen, de noordelijke in het westelijke dakvlak, de zuidelijke in de nok. Even voorbij het midden, op driekwart, richting het noorden, zitten aan weerskanten  grote dakkapel met gesneden lijst, die aan de voorkant is groter dan de dakkapel aan de achterzijde. Met de dakkapellen doen de gevels een beetje denken aan een Vlaamse gevel, waarbij de gevel in de dakkapel doorloopt. De dakkapel aan de voorzijde heeft een groot middenraam met twee smallere zijramen in een kozijn. Aan de achterkant is het middenraam smaller uitgevoerd en bestaat het hier ook uit een dubbel draairamen.
Het huis is geheel uitgevoerd in gepotdekselde delen, met toppen van staand schot. Alleen de oostelijke helft van de noordelijke kopgevel is gemetseld en gepleisterd bij het maken van de aanbouw aan de achterkant (oost). Rondom zijn bakgoten toegepast.
De voorgevel (west) heeft op de linker (noord) hoek een overhoeks zesruit venster. In de gevel zitten verder nog twee keer twee soortgelijke zesruit schuifvensters. Daartussen zit een paneeldeur met bovenlicht met levensboom.
De rechter kopgevel (zuid) heeft bij de hoeken en in de top zesruit schuifvensters. De top is hier afgetopt als een soort tuitgevel. De windveren zijn eenvoudig en recht.
De achtergevel (oost) heeft in het verlengde van de gang achter de voordeur, een achterdeur uitgevoerd als een paneeldeur  met deurraam en rooster. Links daarvan zit een zesruit schuifvenster. Rechts zitten los van elkaar twee tuindeuren. Aan de noordhoek is hier een uitbouw gemaakt voor een keuken. Aan de zuidkant van de uitbouw zit een keukendeur. In de oostgevel zijn twee zesruit schuifvensters geplaatst.
De linker kopgevel (noord) is vanaf de uitbouw tot halverwege het huis gepleisterd. Hierin zijn drie moderne vensters geplaatst, o.a. een voor de originele kelder. In de top is net als aan de zuidkant een zesruit schuifvenster.
Van de indeling zijn alleen de gang door het huis en de kelder bewaard gebleven. Maar ook de scheidingswanden van de gang zijn vernieuwd.
Monument informatie  
Gemeente                       : Zaanstad
Plaats                            : Westzaan
Adres                     : Kerkbuurt 26
Postcode                         : 1551 AD
Naam                    : –
Bouwjaar                        : 19e eeuw 1e helft
Dienstaanduiding             : RdMz
Monument                       : 40010
CBS-categorie                 : Gebouwen, wooonhuizen
Huidige functie               : woonhuis
Kad.Sectie-Nummer         : B-2275
Omschrijving   : Houten huis onder zadeldak met grote dakkapel met gesneden lijst.

Deel uw eigen foto/verhaal over dit monument op de Facebookpagina Monumenten Westzaan

De Historische Vereniging Westzaan organiseert diverse Historische Wandelingen door Westzaan

Bezoeken: 35