Kapper Gerrit Plooijer was altijd vrolijk

Kapper Gerrit Plooijer was altijd vrolijk
Uit de Wesaner 
Op 27 juli is na een kort ziekbed Gerrit Plooijer op 82-jarige leeftijd overleden. Heel veel trouwe klanten zullen de altijd vrolijke kapper gaan missen. Gerrit Plooijer was ruim 67 jaar herenkapper. Hij was actief in de loterijvereniging Op Hoop van Zegen, een van de oudste vereni- gingen in ons dorp. Gerrit was jarenlang speler van voetbalvereniging VVV Westzaan. Hij stond te boek als een geweldige vrijwilliger en was begeleider van diverse teams, waaronder ook de zondagselectie. Met het verlies van Gerrit missen we een geweldig mens in onze Westzaanse gemeenschap, een markante persoonlijkheid en een centraal punt in ons dorp.

In De Wessaner van juni 2012 ging de rubriek van Franck van Eeten De Ad- verteerder van de Maand over Gerrit Plooijer. Hieronder enkele fragmen- ten.

In 1954 was Gerrit Plooijer 15 jaar oud. Na de lagere school en een paar jaar MULO ging hij als leerling-kapper aan de slag bij Harrie Dekkers op de Dam in Zaandam. Na twee jaar ging hij naar Gerrit IJff op de Zuiddijk. In zijn diensttijd knipte hij tijdens de week- enden bij Piet Kwakernaat aan de Westzijde. In dienst was hij zandhaas, maar omdat de soldaten de leger- kapper niet zagen zitten had hij een mooie bijverdienste. ‘Ik was drukker met knippen dan met exerceren.’ Na zijn afzwaaien werkte Gerrit een jaar bij Kwakernaat en vertrok toen naar Weesp om bij Kalle te gaan werken. Kalle was voorzitter van de kappers- bond en wereldkampioen kappen. ‘We deden toen veel wedstrijden en daar heb ik het vak echt heel goed geleerd’.

Geen zitvlees
Aan de J.J. Allanstraat 459 was des- tijds de kapsalon van Piet Kwakernaat z’n vader. Hij werd tragischerwijs doodgereden bij Heemskerk. Nadat het pand twee jaar had leeggestaan kocht Gerrit het en op 24 maart 1962 begon hij zijn eigen salon. ‘Twintig jaar later waren er nog mensen die mij Kwakernaat noemden.’ Over dorps en tradities gesproken! Twee jaar later zijn Gerrit Plooijer en Ina Ramaker ge- trouwd. Ina deed de winkel en Gerrit de salon. De eerste zeven jaar werkte hij met een leerling. Maar de leerling moest om kwart voor zes weg om de bus te halen. ‘Dan stond ik hier nog tot acht uur te knippen om zijn loon te verdienen en ik dacht: dat moesten we maar niet meer doen. Sindsdien werk ik alleen met Ina.’
Gerrit is nu 58 jaar kapper en gaat, zolang de gezondheid het toelaat gewoon door. ‘Ik heb niks met het Zwitserlevengevoel en ik heb geen zitvlees. Als de zondag en maandag voorbij zijn ben ik blij dat het weer dinsdag is en de deur weer los gaat.’

Gerrit z’n klanten
Eenderde van zijn klanten heeft niks met Westzaan, ze komen overal vandaan. ‘Ik had een klant die ging verhuizen. Korte tijd later bracht hij zijn buurman mee. Die oude klant komt nu nooit meer, maar die buur- man nog steeds, met zijn hele gezin. Zo vreemd gaat dat soms’. Veel klan- ten blijven komen en er komen ook nogregelmatignieuwe bij. Maar het is wel wat rustiger geworden. ‘Vroeger knipte ik op woensdagmiddag mak- kelijk vijfentwintig kinderen. Daar zit ik nu niet meer op te wachten. Dertig jaar geleden dacht ik dat het over was met het kappersvak, maar er komen toch steeds weer nieuwe generaties bij. Het is een modevak en daar ben ik niet zo van. Als ik rubber handschoe- nen aan moet doen om iets op een ander zijn hoofd te smeren, dan stop ik er mee’.

Het is geen gewoonte om bedankjes na overlijden in De Wessaner op te nemen, maar voor Ina Plooijer maakt de redactie graag een uitzondering. Zij schreef het volgende:

Lieve dorpsgenoten,
langs deze weg wil ik jullie bedanken voor het medeleven dat betoond is bij het overlijden van Gerrit. De bloemen en de tientallen kaarten, het is hartverwarmend. Iedere kaart die binnenkwam gaf zoveel troost. Altijd samen en nu alleen verder. Nu ga ik proberen de draad weer op te pak- ken, maar met jullie steun gaat dat me lukken. Dankzij al die kaarten en bloemen.

Liefs, Ina Plooijer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boven: Gerrit Plooijer in maart bezig met een klant. Foto Linda Wessels.

 

 

Onder: de kapperszaak van Plooijer in de
J.J. Allanstraat.

Weergaven: 15