Jochem De zwarte Kraai Corvus corone

UIt de Wessaner 

Jochem De zwarte Kraai Corvus corone

Op mijn wekelijkse wandeling naar de Pelmolen Het Prinsenhof kwam ik dit voorjaar, zittend op het hek een kraai, ruim 40 cm groot tegen. Ik opende het hek en tot mijn verbazing bleef de pikzwarte grote vogel zitten. Het hele Relkepad bij hij in mijn buurt hangen. Het leek er op dat hij of zij mijn wilde verwelkomen. Schiet het schilderen al op leek het te vragen. Nee wilde ik wat bot zeggen. Het duurt nog wel een paar weken snauwde ik het dier toe. Waar bemoei je mee! Achteraf hoorde ik dat het een ontvluchte tamme kraai was, met de mooie naam Jochem. De eigenaar is voor mij nog onbekend. Hoewel, kinderen uit de buurt hebben naar Jochem gezocht. Wie het weet mag het zeggen. Waar zal deze vogel zich nu schuilhouden?

In ons land komen onder andere de raaf, zwarte kraai, bonte kraai, roek, kauw, ekster en gaai allemaal voor. In ons tamelijk open landschap, zoals in het Westzijderveld of Guisveld, voelen ze zich veelal thuis. Meestal in groepsverband. Veelal zoeken zwarte kraaien nu, anders dan vroeger,  de wat de grotere steden op. Meer zwerfafval zoals patatfrites en platgereden metgezellen. Trouwens door zijn of haar hoge intelligentie en vindingrijkheid, kan de soort zich makkelijk aanpassen aan bijna elk gewenst leefgebied.

Veel kraaien zijn op zichzelf, maar ze leven wel vaak in groepen. Een groep kraaien wordt een ‘moord’ genoemd. Als een kraai sterft, omringt de groep de overledene. Deze begrafenisbijeenkomst is niet alleen om te rouwen. Ze komen ook bij elkaar om uit te zoeken wie de eventueel de moordenaar is en wordt dan nagejaagd in groepsverband. Ook waar zitten de haviken staat op het programma, hun grote en natuurlijke vijand.

De zwarte kraai is letterlijk een alleseter, een echte opportunist. Ze voedt zich vooral met ongewervelden en insectenlarven. Ook granen vormen een belangrijk voedselbron. Verder staan muizen, vogeleieren, brood en andere voedselresten op het menu.
De kraai volgt vaak ploegende tractoren, op zoek naar regenwormen en bezoekt regelmatig vuilnisbelten. Ze eten  ook graag  plantaardig voedsel, waarbij wortels en knollen uitgepikt worden. Als aaseters ruimen ze verkeersslachtoffers op. Laatst zag ik nog een aangereden haas,  dat smakelijk werd opgepeuzeld,  dicht bij de Watertoren van Assendelft  Het zijn natuurlijke opruimers die zo de uitbraak van ziektes , zoals botulisme helpen  afremmen.
Kraaien staan bekend om hun probleemoplossende vaardigheden en geweldige communicatievaardigheden. Tot nu toe zijn er 15 tot 33 categorieën stemgebruik die kraaien gebruiken om te communiceren bekend. Wanneer een kraai bijvoorbeeld een mens tegenkomt die het niet goed met ze voor heeft, leert hij andere kraaien hoe ze die persoon kunnen identificeren. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een kraai een gezicht niet makkelijk vergeet.
Net als eksters hebben ook zwarte kraaien geleerd dat onder het plastic van voederkuilen eten te rapen valt. Kuilvoeder wordt luchtdicht ingepakt om bederf tegen te gaan. Het oplossend vermogen is groot.

Oude kraaiennesten zijn van belang voor onze roofvogels en uilen die zelf geen nest kunnen bouwen zoals de boomvalk, torenvalk en ransuil bv. .

Tot slot wat geschiedenis en weetjes

Uit oude rekeningen van Brugge , kan worden opgemaakt dat de officiële bestrijding van kraaien rond 1480 begon . Volgens oude rekeningen werden deze vogels gevangen met netten. Wie kraaienkoppen binnenbracht, kreeg hiervoor een premie.
In sommige oude culturen staat de kraai symbool voor geluk, in andere culturen juist voor pech. In 1998 kwam de zwarte kraai in het nieuws toen zij diverse ruiten in de glazen koepel van het Europarlement in Brussel liet sneuvelen. Ze gooiden met steentjes,  ze vielen hun eigen spiegelbeeld aan.

Elk beestje heeft zijn nut zou mijn grootvader gezegd hebben, en keek naar de vlooien in de regenton.  Mijn vader Jan klaagde hier over.
Mijn grootmoeder was minder enthousiast over zwarte vogels. Toen mijn opa overleed en begraven werd, noemde ze in het zwart geklede mannen, die mijn geliefde opa ten graven brachten steevast “Kraaien”
 

Fred Eerenberg 

Weergaven: 65