Jan Schoen: “gaat het de gemeente wel om cultuur?”

Jan Schoen: “gaat het de gemeente wel om cultuur?”

Morgen, woensdag 20 juni, mogen stemgerechtigde inwoners van Zaanstad hun stem laten horen over de komst van een cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van graficus en schrijver Jan Schoen.

Zodra de overheid zich met cultuur gaat bemoeien, is het oppassen geblazen. Wanneer, zoals nu met dat Cultuurcluster het geval is, de gemeente wil doen geloven dat ze het zo goed menen met de cultuur en tegen cultuurinstellingen zegt: ‘Wij doen het voor jullie, het is voor jullie eigen bestwil. Kijk eens hoeveel wij wel voor jullie over hebben en wat wij allemaal voor jullie doen, dan moet je toch blij zijn!’

Bij zoveel paternalistisch geblaat gaan bij mij alle alarmbellen af. Want gaat het de gemeente wel om de cultuur? Naar mijn mening niet. Zaanstad had een probleem met de invulling van de open ruimte naast het station. Dat wat gepland was ging niet door. Wat is er dan gemakkelijker dan alle cultuurinstellingen die subsidie ontvangen met een beetje dwang, zo hier en daar, in een cultuurcluster op te bergen? Alles, lekker makkelijk bij elkaar. Voornamelijk gedacht vanuit economische motieven: het masterplan Inverdan moest ingevuld worden. Niet omdat het nou zo goed voor de cultuur zou zijn.

In mijn visie zou de overheid de cultuur nooit iets mogen opleggen. Faciliteren en ruimhartig subsidiëren dat is de taak.

Altijd als het over cultuur gaat komt er discussie over dat het allemaal zoveel gaat kosten. Natuurlijk kost cultuur geld, zoals het aanleggen van wegen en het riool veel geld kost. Van mij mag er echter nog veel meer geld naar kunst en cultuur dan het schamele percentage van 1,04 % van de overheidsuitgaven die de cultuursector nu ontvangt. Wat mij betreft is het prima dat de gemeente 50 miljoen voor cultuur wil lenen voor kunst en cultuur, daar kijk ik niet van op, al was het 80 miljoen, maar steek dat geld dan niet in onzin.

De fractieleider van de Zaanse VVD is duidelijk: Hij wil een prestigeobject en wil het gebouw koste wat het kost laten verrijzen. En als het klaar is dan moeten de gebruikers, de cultuurinstellingen, hun broek zelf maar ophouden. Geen cent subsidie meer vindt de VVD-leider. Uit die hoek valt voor de cultuur niets te verwachten. Dat is zoiets als: we leggen het riool aan, maar als het klaar is moeten de gebruikers het onderhoud maar zelf regelen, of gewoon hun broek ophouden. Met zulke bestuurders heb je weinig nodig om tegen het Cultuurcluster te zijn.

Jan Schoen

Weergaven: 0