Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie 17/12/2017 tm 21/01/2018

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie
17/12/2017 tm 21/01/2018

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie De Zaanse kunstenaar Jan Groenhart is een oude bekende voor het Molenmuseum. Tientallen jaren geleden exposeerde hij hier voor het… Lees verder >>

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie

De Zaanse kunstenaar Jan Groenhart is een oude bekende voor het Molenmuseum. Tientallen jaren geleden exposeerde hij hier voor het eerst. Toen werd hij bewonderd om het realisme in zijn verfijnde aquarellen van het Noord-Hollandse polderlandschap. Later werd zijn werk schilderachtiger: een reis naar Zuid Amerika in de jaren negentig van de vorige eeuw inspireerde hem tot een expressievere manier van werken. Weer later zocht hij de abstractie in strandgezichten en landschappen in Frankrijk en Nederland.

Jan Groenhart zei al eerder over zijn werk: “Na vijf of zes abstractere schilderijen merk ik dat ik terugkeer naar de basis. Dan schilder ik een realistisch werk. Een landschap met een watertje, vogeltjes, een paar koeien.”

De kunstenaar voelt zich steeds beter thuis in de abstracte manier van werken. En juist omdat hij steeds weer terugkeert naar het realisme is de stap naar abstractie voor de toeschouwer goed te volgen. “Landschappen en wolken worden vlekken, die je als kijker zelf kunt interpreteren.” Zegt hij.

“Als kunstenaar ontwikkel ik me steeds verder. De toeschouwer ziet in deze tentoonstelling de realistische schilderijen en de abstracte schilderijen naast elkaar, en ontwikkelt zo zijn eigen blik.”

Een abstract werk levert volgens Jan Groenhart een rijkere kijkervaring op dan een realistisch werk. Je blijft langer geboeid door de afbeelding omdat je uit het schilderij je eigen landschap maakt.

Bezoeken: 26