Interessante Lezing Dorpscontact Zaans Erfgoed Ron Kiburg

Foto: Zaans Erfgoed / Welgemoed Fotografie de Vereniging Zaans Erfgoed heeft liever een historische scheepswerf. Waar een replica van een walvisvaarder kan worden gebouwd.

Over de praktische invulling wordt al nagedacht, vertelde Ron Kiburg gisteravond tijdens het Dorpscontact overleg in het Reghthuys in Westzaans. De werkgroep Maritiem houdt een serie lezingen om de Zaankanters voor dit plan te enthousiasmeren. Het Dorpscontact was vereerd dat de werkgroep een boeiende lezing kwam geven.  

Ron Kiburg lezing voor Het Dorpscontact door werkgroep Maritiem Foto F. Eerenberg

Vogens Ron Kiborg is er in Zaanstad niet veel meer wat herinnert aan de hoogtijdagen van de scheepsbouw. In Wormer is de Beschuitstoren herbouwd ter meerdere eer en glorie van de talrijke beschuitbakkerijen voor de scheepvaart die het dorp ooit kenmerkten. In Zaandam zou het equivalent een werf kunnen zijn.

Fluitschepen

Waarom een walvisvaarder? De fluitschepen (destijds fluytschip of fluyt, tekening hieronder) die hier en elders werden gebouwd konden gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor de jacht op walvissen en daardoor raakte de Zaanse scheepsbouw nauw verweven met die tak van nijverheid. De Groenlants Vaerders kregen een extra versteviging van de scheepshuid van het voorschip met het oog op ijsschotsen. Op het achterschip was een hijsinstallatie waarmee de walvissloepen uitgezet en binnengehaald werden.

Tot 1810 hing in de kerk aan het Noordeinde in Wormerveer een scheepsmodel van een fluit, dat daarna spoorloos verdween. Het scheepsmodel en de ramen zijn spoorloos verdwenen. De in 2013 overleden Klaas Bakker bouwde in 1995 in overleg met een adviseur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een nieuw model en dat hangt nu aan de haak waar eerst het origineel hing. De boeg is gericht naar de preekstoel; naar het woord van God.

Bezoeken: 18