In memoriam Klaas Bood (1922-2018)  – realistische kunstschilder van de oude stempel

In memoriam Klaas Bood (1922-2018)  – realistische kunstschilder van de oude stempel

Op 22 februari overleed op 95-jarige leeftijd de Westzaanse kunstschilder Klaas Bood. Veel dorps- en streekgenoten zullen hem hebben gekend; met zijn typerende grote baard, op de fiets onderweg in het Zaanse met zijn schilderkist achterop gebonden. Vaak zat hij ergens te werken en legde hij menig plekje vast. De ene keer topografisch herkenbaar; de andere keer puur om op een milde wijze de schoonheid van de natuur te vangen. Zijn werk werd gewaardeerd, en soms al onder zijn handen gekocht.

Expositie als hommage

Galerie Staphorsius is erin geslaagd om als een eerbetoon een prachtige verkoopexpositie van zijn werk samen te stellen. Rob Staphorsius licht toe: “De expositie laat zien dat Klaas altijd heel toegankelijk en redelijk geprijsd werk maakte. Met deze zeer gevarieerde verkoopexpositie met meer dan 100 werkjes willen we heel graag dat zijn werk nog meer onder de mensen komt”.

Klaas Bood werd geboren in Oud-karspel in Noord Holland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in de Zaanstreek. Al op de lagere school tekende hij veel en wilde hij graag kunstschilder worden. Van een gedegen opleiding hiervoor op bijvoorbeeld de Academie kon helaas geen sprake zijn. Bood moest al op jonge leeftijd aan het werk om financieel te kunnen bijdragen om het gezin te onderhouden. Pas op latere leeftijd, hij was al in de veertig, ontstond de gelegenheid om alsnog meer tijd te besteden aan zijn kunst. Hij volgde lessen bij Gerrit Woudt, wiens aanwijzingen een bepalende invloed hebben gehad op het schilderwerk van Bood.

In zijn werk ging het vooral om de schoonheid van de zwijgende dingen. De natuur, een landschap of een stilleven. Bood wist deze idyllische kunst stemmig te verbeelden. Sfeerrijke stillevens waren onder meer het resultaat, met veel aandacht voor kleurnuancering en vlakverdeling. 

De verkoopexpositie kan tot 2 juni worden bezocht in de galerie. Gelijktijdig vindt een expositie plaats van werken van Willem en Chris Jansen, geheel samengesteld uit de indrukwekkende collectie van de Willem Jansen Stichting. Naast werk van Bood worden ook werken aangeboden van andere Zaanse kunstschilders zoals Jan de Boer, Cees Bolding, Felicien Bobeldijk en Willem en Chris Jansen.

Galerie Staphorsius

J. J. Allanstraat 287 B
1551 RG  Westzaan
T 075-6143000
Geopend dinsdag t/m zaterdag 9 – 17 uur

 

Fotoonderschrift:

Klaas Bood, Huisje aan het water

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaas Bood, Kerkbuurt, Westzaan

 

Weergaven: 40