In het het Justitieel Complex Zaanstad Westzaan graast momenteel een kudde van negen zwartbonte schapen,

ZAANSTREEK-WATERLAND- Westzaan

Lammetjes ‘vrijgelaten’ in gevangenis Zaanstad10 april 2019, 16.15 uur · Door Rachel Morssink

NH Nieuws

ZAANSTAD – Het zijn waarschijnlijk de best beveiligde schapen van Noord-Holland: in het Justitieel Complex Zaanstad graast momenteel een kudde van negen zwartbonte schapen, inclusief lammetjes. Hun taak: het gras kort houden. “Geweldig! Dieren maken mensen blij, grasmaaiers maken alleen maar herrie.”

Het begon vorig jaar als een proef en in de gevangenis zijn ze er blij mee. “Het ontdooit de boel een beetje, zo’n wollig dier in een harde omgeving,” zegt teamleider Bart Steensma. Bovendien is het duurzaam en scheelt het een hoop werk. “We hoeven bijna niet meer te maaien, dus het is een win-win situatie. De schapen zijn blij en voor de bewoners is het leuk, die blèrende lammetjes.”

Lammetjes
Oud-medewerker en hobby-boer Jan van de Garde levert vandaag de laatste zwartbonte schapen af. “In totaal zijn er nu negen schapen, moeders en lammetjes.” Hij laat ze met een gerust hart achter. “Ja hoor, de technische dienst hier houdt ze goed in de gaten. En als er iets is, kom ik gewoon even langs.”

Tot ieders verrassing werd er afgelopen zondag plots een lammetje geboren in de gevangenis. “De dierenarts had gezegd dat ze niet zwanger was,” vertelt boer Jan. “En plots kreeg ik bericht dat er een lammetje in de wei lag. Zeer onverwachts! Maar moeder en kind maken het goed.”

Bart en Jan vertellen over de geboorte van het lammetje:

Slechte grappen
Uiteraard worden er binnen de gevangenis veel slechte grappen gemaakt over schapen en gevangenen. “Gelukkig wel, dat hoort erbij,” zegt teamleider Bart. “Humor en zachte dieren, dat heb je nodig in een omgeving als deze.”

Volgende week komen er ook kippen in de gevangenistuin. Alle dieren vallen onder verantwoordelijkheid van het team van Bart Steensma, maar gedetineerden die in de tuin werken zullen ook voor de kippen en schapen gaan zorgen.

Bezoeken: 4