Ik maak mij wel wat zorgen over dit pand Zuideinde 87 in Westzaan

Ik  maak mij wel wat zorgen over dit pand Zuideinde 87 in Westzaan

Het is zieltogend. De grond om het gebouw is inmiddels gesaneerd. Het is 2.70 m opgehoogd. Nu moet het een jaar inklinken. De grond ligt dan ongeveer een 1 m. hoog. Oude grond (puin) is vele meters verwijderd. Dieseltanks zijn opgeruimd etc. 

Het monument zal erg te lijden hebben van het verhoogde waterpeil. Ik maak mij zorgen over dit pand Zuideinde 87 in Westzaan. Het is nu een zieltogend monument De grond om het gebouw is inmiddels gesaneerd.

Houten huis met schilddak XIX  19e eeuw 1832

Houten huis met schilddak XIX A. Gesneden deur met waaierornament en bovenlicht tussen gegroefde pilasters. Kroonlijst op consoles. Brede dakkapel met vleugelstukken en gegroefde pilasters.

Sloop en sanering rond monument Zuideinde Westzaan

2.70 nieuw grondlaag aangelegd. Het zal tot een meter inklinken

zieltogend gebouw uit 1837

BPD Ontwikkeling is dit najaar begonnen met het saneren van de grond rond het Rijksmonument aan Zuideinde 87. De aangrenzende bedrijfsruimten worden gesloopt voor de bouw van circa dertig woningen voor fase twee van nieuwbouwplan De Molenaer.

Het plan is heel pril en moet nog ter goedkeuring aan de gemeente Zaanstad worden voorgelegd, zegt projectdirecteur Edward Zevenbergen van BPD.
Na het faillissement van onze partner (de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij, red.) hebben we ellenlange gesprekken met de curator gevoerd. “Voor de zomervakantie is de grond eindelijk aan ons overgedragen. Sloop en sanering   grotendeels afgerond  onze prioriteit.”
De eerste paal voor nieuwbouwplan De Molenaer werd in 2009 geslagen. Door het faillissement van ZOM werden elf van 42 woningen op het oude Marvos-Folmerterrein niet gebouwd. BPD heeft de elf huizen van deze eerste fase inmiddels verkocht en is deze in de zomer van 2018 op te opgeleverd Aansluitend start de verkoop van de tweede fase.

Zuideinde 87, sinds 1968 Rijksmonument, staat er zieltogend bij. Het houten pand werd in 1832 gebouwd door houthandelaar Allert Adriaanszn de Lange en wordt bewoond door een anti-kraker. De naastgelegen loods – gebouwd door transportbedrijf Kalf – had Westzaner Dirk Kuiper als laatste gebruiker. Hij verkocht zijn autoschadebedrijf in 2007.

BPD is nu in gesprek met een potentiële, particuliere koper van Zuideinde 87.

Weergaven: 20