Huldeblijken aan 40 jaar lid Vereniging Zaansche Molen

Huldeblijken aan leden 40 jaar lid Vereniging Zaansche Molen   

In de Stoomhal werden vele huldenbijken uitgedeeld door de voorzitter van de Zaanche molen André Drost. Deze leden zijn 40 jaar aaneengesloten lid van De  Vereniging Zaanche molen. Van harte gefeliciteerd. Van de Westzaner Gertjan Molenaaar heeft deze mijlpaal glansrijk gehaald. Ja, 40 jaar trouw lid De Zaanche Molen!

Op de Algemene Ledenvergadering werd een prachtige oude film getoond van J. Nijntjes de Wederopbouw van de Gekroonde Poelenburg in 1963 ( heel mooi) 

Een mooie plan ’t Rad van Avontuur 

De Zaanse Schans krijgt een nieuwe molen: een replica van molen ’t Rad van Avontuur. De molen wordt nagebouwd op Landje de Haan, midden op de Kalverringdijk. De oliemolen stond ooit in de Oostzijde in Zaandam en werd in 1915 gesloopt.Met de herbouw van oliemolen ’t Rad van Avontuur begint vereniging De Zaansche Molen zelf ook aan een nieuw avontuur.Door de vierkante schuur en het molenlijf dat optisch gezien bovenop de molenschuur staat, is het een bijzondere uitbreiding van het wereldberoemde molenpanorama.

Nu het nieuwe molenmuseum, Wereld van Windmolens, in villa Kalverliefde komt, was er een nieuwe invulling nodig van Landje de Haan. Oliemolen ’t Rad van Avontuur wordt herbouwd tussen de bestaande molens langs de Zaan.De molen heeft als bijzonderheid dat het molenlijf is gebouwd op het dak van de grote vierkante schuur. Molen ’t Rad van Avontuur eerder aan de Oostzijde. Molen ’t Rad van Avontuur is gebouwd in 1648 en stond aan de Oostzijde langs de Zaan, waar eerder de Noorderbrug Koog aan de Zaan verbond met de Slachthuisbuurt. Het was van oorsprong een oliemolen, die in zijn nadagen werd gebruikt om cacao te vermalen. In 1915 werd de molen gesloopt. Via gedetailleerde tekeningen en oude prenten kan de molen goed worden nagebouwd. Verenigingmanager Henk Heijnen gaat het bouwproject leiden. Hij waakt voor te snelle stappen. ,,Zowel de stichting Zaanse Schans als de gemeente Zaanstad moeten nog hun licht laten schijnen over de plannen. Maar als we het juist inschatten komt deze molen en de grote vierkante molenschuur tegemoet aan de wensen om landje de Haan opnieuw in te richten. Midden op de schans kunnen we voor bezoekers een informatiecentrum inrichten, Cacaolab op deze plek behouden en toiletvoorzieningen bieden. Het nieuwe informatiecentrum wordt de start voor bezoek aan het molenpanorama of een van de windmolens.’’Heijnen onthult nog een bijzonderheid. ,,Molen ’t Rad van Avontuur heeft een grote stelling (omloop, red.) bovenop het dak van de molen waar ook het molenlijf uitsteekt. Bezoekers kunnen daar veilig rondlopen en hoeven zo niet meer in andere molens de stelling op.’’

Het bestuur van de vereniging De Zaansche Molen presenteerde de plannen maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering. In 2017 bezochten 700.000 mensen de Zaanse molens. Naar verwachting zal het aantal bezoekers de komende jaren verder groeien.

Met de herbouw van ’t Rad van Avontuur kan de toeristenstroom beter worden begeleid over de Zaanse Schans. Bezoek aan het molenpanorama begint in de vierkante molenschuur. ,,De herbouw van de windmolen wordt verspreid over meerdere jaren. Zelf schat ik dat we daar wel vijf jaar mee bezig zijn. Ook omdat de bouw miljoenen kost.’’

 

Bestuur Zaansche Molen

Huldenblijken 40 jaar aaneengesloten lid

Henk Heijnen stand van zaken Wereld van de Windmolens. Verenigingmanager Henk Heijnen

Peter Jan van Steenbergen organisatie ontwikkelingen

Algemene Ledenvergadering 28 mei in De Stoomhal

Algemene Ledenvergadering 28 mei in De Stoomhal – bestuur

Algemene Ledenvergadering 28 mei in De Stoomhal

Gertjan Molenaar krijgt blijk van waardering

Bezoeken: 11