Hoe wordt Koningsdag gevierd?

Hoe wordt Koningsdag gevierd? 27 april.

In Nederland vieren wij sinds 2014 koningsdag op 27 april. Dat is de verjaardag van onze koning Willem-Alexander. De voorloper van Koningsdag, Koninginnedag werd gevierd op 30 april. Dat was de verjaardag van koningin Juliana. Maar hoe doen ze dat eigenlijk in onze buurlanden? Elk land heeft zo zijn eigen tradities als het gaat om de verjaardag van hun vorst te vieren. Hier een klein overzichthoe onze buren dat doen.

In België laat Koning Filip zich op zijn verjaardag (15 april) helemaal niet in het openbaar zien. Onze zuiderburen vieren Koningsdag sinds 1866 op 15 november, dat is de naamdag van koning Leopold en koning Albert. De dag begint met een dankdienst in de kathedraal van Brussel en overal in het land wordt de lofzang ‘Te Deum’ gezongen, want in België vindt men dat iedereen de koning moet eren.

Heel anders gaat het feest in Zweden. Op ‘Kungens födelsedag’ op 30 april komen duizenden Zweden met blauw-gele vlaggetjes naar het paleis. Een militaire kapel speelt muziek, op het middaguur klinken er saluutschoten en kinderen geven de jarige bloemen en cadeautjes. Het volkslied wordt gespeeld en de rest van de familie staat achter hetraam en kijkt toe. Wat wel leuk is, is dat op die dag iedereen in het paleis terecht kan om het felicitatieregister te tekenen. Overal in het land zijn die dag festiviteiten, want Koningsdag is in Zweden een nationale feestdag.

Weer heel anders doen ze het in Denemarken, want daar is Koninginnedag (16 april) geen feestdag. Alleen de jongste generatie in Kopenhagen krijgt een halve dag vrij om naar het paleis te gaan. Om klokslag 12 uur gaan van het paleis in Kopenhagen de balkondeuren open. De koninklijke familie zwaait dan het volk toe. En wanneer koningin Margarethe haar rechterhand opsteekt, dan roept het publiek negen keer hoera voor de koningin. Beetjesaai, maar ja… Nog weer anders gaat het toe in Noorwegen. De Noorse koning Harald is naar eigen zeggen helemaal niet zo dol op verjaardagen. De Noren vieren hun nationale feestdag dan ook meer op 17 mei. Dat is de dag waarop in Noorwegen in 1814 de grondwet werd ondertekend. 17 mei is een feest voor iedereen, maar vooral voor de kinderen.

Voordat ze de straat op gaan, ontbijten vrienden of buren eerst uitbundig samen, onder het genotvan een lekker glaasje champagne voor de volwassenen.In heel Noorwegen worden kinderoptochten gehouden, en samen met fanfares lopen ze door hun stad of dorp. De grootste traditionele optochten trekken tienduizenden mensen, die met vlaggetjes zwaaien en uit volle borst hoera! roepen. In Oslo wordt de optocht opgewacht door de koninklijke familie, die vanaf het balkon van het koninklijk paleis de menigte enthousiast toezwaait.Zoals ze in Duitsland zeggen: ‘Andere Länder andere Sitten’, maar nu weer naar eigen land. Op Koningsdag gaan we ook in 2020 weer groots uitpakken. Voor meer informatie volg ons op Facebook: koningsdagWestzaan en Instagram: koningsdagwestzaan


Prinsen- en prinsessenwedstrijd

Ook dit jaar willen we voor de kleintjes een prinsessen/ prinsenwedstrijd organiseren. Ze verschijnendan in hun mooiste prinsessenjurk of prinsenpak. Als ze dat willen worden de kinderen mooigeschminkt. De allermooiste wordt gekozen door het publiek, maar ieder kindje krijgt een prijs voorhet meedoen. Opgeven graag uiterlijk 26 april via koningsdag@westzaan.nl. Nadere informatie volgt op een later moment.

We zijn ook nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de voorbereidingen in de aanloop naar27 april, maar ook eventueel op de dag zelf. Vind je het leuk om mee te helpen of heb je goede ideeën, neem dan contact op met een van de comitéleden. Het Oranje Comité bestaat uit Arianne, Ingrid, Huib, Marcel, Reinhold, Dries en Marion. Heb je interesseom een handje mee te helpen, dan kun je je aanmelden op de Facebookpagina, of stuur een mailtje: koningsdag@westzaan.nl.

 

namens het Oranje Comité,

Marion Flimm

Koningsdag

 

 

Bezoeken: 22