Historische Vereniging Westzaan Nieuwsbrief Maart 2021, Nr. 1

HVW 2021-01 Nieuwsbrief nr 1 – maart)

Historische Vereniging Westzaan Nieuwsbrief Maart 2021, Nr. 1

Als bestuur van de Historische Vereniging Westzaan realiseren we ons dat u lang niets van ons hebt gehoord. De reden is u duidelijk. Ook Corona heeft ons handelen bepaald. Dus veel ligt nog steeds stil. Via de Wessaner hebben we u een aantal keren bericht.

Wij zijn enorm blij als bestuur om u voor te stellen aan onze Nieuwe Secretaris die zichzelf hieronder voorstelt. Even voorstellen –

Michael Bruins.

 Michael Bruins. Voor wie mij nog niet kent, mijn naam is Michael Bruins, een geboren en getogen Westzaner en opgegroeid aan de J.J. Allanstraat, naast de bloemenwinkel van Hans en Leonne Albers.
Samen met mijn vrouw Monique en onze kinderen Noah en Shenna wonen we na een uitstapje in Assendelft alweer een aantal jaren op het Weiver.Van beroep ben ik Manager Tax (belasting), Customs (douane) & Trade (internationale handel) bij Bunge Loders Croklaan, een wereldwijde producent en leverancier van duurzame plantaardige oliën en vetten voor de voedingsmiddelenindustrie, en in die rol verantwoordelijk voor de Europese regio. Naast mijn werk ben ik voorzitter van Personeelsvereniging “Croklaan”, eenvereniging met ongeveer 350 leden. Ik heb een grote passie voor fotografie. Ik vind het fantastisch om dingen vast te leggen op de gevoelige plaat en vind het super leuk om beelden en ideeën te perfectioneren met als beloning een mooi eindresultaat. Het zijn vaak tastbare herinneringen van mooie momenten en het brengt herinneringen weer tot leven.Ook in ons mooie Westzaan is er in de loop der jaren veel veranderd. Oude gebouwen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor woningbouw. Met mijn passie voor fotografie hoop ik verder te kunnen bijdragen aan het vastleggen van de geschiedenis van ons dorp en samen met het bestuur en de leden van de vereniging te kunnen vechten voor het behoud van het dorpsgezicht. Ik kijk er ontzettend naar uit om aan de slag te gaan!

Het archief

Sinds het uitbreken van Corona is het stadsarchief dicht gegaan voor alle vrijwilligersactiviteiten. Dus de gezellige bijeenkomsten die we op de vrijdagmorgen hadden om materiaal te schonen en te rubriceren waren van het een op het andere moment over.Er is veel gedaan. En er ligt veel te doen. U leest er elke keer over in de Wessaner. Maar ook via deze nieuwsbrief melden we graag dat we grote sprongen hebben gemaakt in het benoemen en archiveren van de materialen die al in ons bezit zijn. Met een flinke groep mensen zijn we normaliter elke vrijdagmorgen bezig om het bezit te schonen van zaken die niet in het archief thuishoren. En vervolgens de stukken te benoemen en in te voeren in het archiefsysteem
“Mais Flexis 9” van het stedelijk archief Zaanstad. De verwachting is dat binnen enkele maanden alles is benoemd. Daarna begint een kwaliteitsslag om de eerste toewijzingen goed te bekijken, te herbenoemen of het onder te brengen onder een ander zoekcriterium waar nodig. Die exercitie gaat zeker nog een redelijk aantal maanden duren. In de tweede helft van 2020 denken we een eind op streek te zijn.

Recept Brouwerij ‘t scheepje uit 1860

Ons bestuurslid Arthur Breuring heeft een eigen bierbrouwerij en is met oude recepten aan de slag gegaan en heeft dit biertje naar origineel recept nummer 13 van Brouwerij ’t Scheepje gemaakt.
Arthur organiseert ook workshops in het zelf maken van een heerlijk biertje. Hier komen we in de volgende nieuwsbrief bij u op terug.Op 18 juni 1618 kreeg de brouwerij toestemming om boven op de brouwerij een moutmolen te bouwen. De brouwerij sloot in 1914 en was daarmee een van de langst bestaande brouwerijen in Nederland.
Via de historische Bier vereniging heeft Brouwerij ‘t Uurtje het originele recept gekregen om te ontcijferen en te
kijken waar de mogelijkheden zijn om het biertje uit 1860 na te maken.

Recept Brouwerij ‘t scheepje uit 1860. Hierbij het verslag van de brouwer uit 1860: (vertaald voor zover het mij lukt)
De week voor Pinksteren was het zeer schoon weer, Zaterdag veranderde het snel en was toen aanmerkelijk kouder, Pinksterzondag was het nog kouder met regen en wind die met de middagbedaarde en was het toen vrij goed weer. Van Zondag op Maandag wind en regen Maandag was het zeer koud hield de regen aan en wakker de wind uit het Zuid westen meer en meer op, die in de middag in een zeer zware storm ontaarde en met den avond draaide van ZW naar NW, deze storm hield aan tot laat in de avond en was middernacht enigszins bedaard en bleef het de gehele week koud. Lente stormschade zijn onberekenbaar zo wel aan gebouwen als aan bomen, heesters en veldgewassen, terwijl het lieftallige lentegroen verschroeid en zwart was geworden.
De storm van 28 Februari 1860 was minder hevig korter van duur. Op de daken van de brouwerij het Scheepje zijn door deze laatste storm 1500pannen vernield
Na veel proberen en kleine batches testen, is er uiteindelijk een recept uit gekomen met vloergemoute Pilsmout en Speltmout en Hallertau Perle and
Northern Brewer hop.aanwakkerde doch tegen de avond Uiteraard niet 100% de ingrediënten van 1860 maar wel de basis hetzelfde gehouden

 

Rabo Clubsupport.
Ook dit jaar hebben wij weer meegedaan en weer een mooi bedrag mogen ontvangen om een nieuwecomputer voor de voorzitter aan te schaffen! Onze wens is hierbij ingevuld want wij hebben serieuze wensen voor de toekomst. Een goede computer om als vereniging de digitale ontwikkeling van ons archief te volgen. Tevens is er nog een bedrag over om eeninvestering te doen zodat het archief van Westzaan digitaliseert kan worden en het daarmee toegankelijk te maken voor leden, of misschien wel voor iedereen.

Historische dorpswandelingen.
We kunnen deze nog steeds houden en organiseren. We zijn blij om te kunnen melden dan de drie boekjes met de erbij behorende kaarten opnieuw zijn geproduceerd. U kunt ze dus weer bestellen. Het gaat om de boekjes:
van Kerkbuurt tot Relkepad
– van Bakkersloot tot Overtoom
– van Bakkersloot tot Kikkerse Kluft Bestellen kan bij de voorzitter Ingrid Jahn voorzitterhvw@westzaan.nl

Historische wandelingen door Westzaan aanrader

Steun de vereniging. In het begin van deze nieuwsbrief gaven we dat al aan in de steun door contributie en het aanblijven als lid. Maar ook in het meehelpen bij archief en andere activiteiten 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoeken: 3