Het water op? Houd het veilig en leuk Wijkmanager

Het water op? Houd het veilig en leuk

Het vaarseizoen is weer begonnen. Zeker nu we door de coronamaatregelen thuis zitten gaan we vaker het water op. Dat mag natuurlijk,maar houd het veilig en leuk en denk aan de natuur. De vele vaartenen sloten in onze streek zijn niet geschikt om hard te varen en dekleine sluisjes en bruggetjes zijn gesloten door de coronamaatregelen.De instanties krijgen regelmatig klachten van bezorgde inwoners van Westzaan over gevaarlijk vaargedrag en over de schade die daardoorontstaat. Om de kans op ongelukken te verkleinen en schade tevoorkomen, brengen we de belangrijkste regels nog eens onder deaandacht:

Twee personen of meer personen als ze tot één gezin behoren, mogen inéén boot. Drie of meer personen buitengezinsverband in een boot of op verschillende boten mag niet, als ude afstand van 1,50 meter niet in acht neemt.

– Vaar niet harder dan de toegestane snelheid. Die toegestane snelheid staat opborden langs de kant. Voor de vaartenen sloten is dat maximaal 6 km per uur.

– Waterskiën of een band slepen mag niet.

– Maak geen onnodige golven en weesanderen niet tot last. De natuur is in bloei, dus ga niet in het riet liggen. Zorg dat u een geldig identificatiebewijs bij u hebt. Da tmoet als u ouder bent dan 14 jaar. De minimale leeftijd voor het besturen van een boot is: 18 jaar voor een snelle motorboot; 16 jaar voor een bootmet een lengte van 7 meter of die 13km per uur kan varen; 12 jaar voor een kleine open motorboot onder de 7 meter of 13 km per uur kan varen. Als een boot sneller kan varen dan 20km per uur is dat een snelle motorboot. Dan gelden ook onder andere de volgende regels uit het politiereglement voor de binnenvaart: U moet een geldig vaarbewijs hebben. Minimaal klein vaarbewijs 1. De bootmoet geregistreerd staan bij de RDWen het nummer moet op de bootstaan. U moet een dodemanskoord gebruiken. Voor iedereen moet eenreddingsvest aan boord zijn. Een brandblusser aan boord is verplicht.

Controles op het water

Verschillende organisaties houdencontroles op de Zaanse wateren. Datzijn Staatsbosbeheer, de politie en de afdeling Havens & Vaarwegen van gemeente Zaanstad. Bij een overtredingdelen zij een boete uit en diekan zeer hoog zijn. Voor hard varen is de boete € 240. Voor het niet hebben van een klein vaarbewijs is dat zelfs €550. Bij een zware overtreding kan de boot en/of het vaarbewijs in beslag worden genomen. Als door u schade en/of letsel wordt veroorzaakt, dan kan deze op u verhaald worden. Dit geldt ook als u ouder en/of verzorger bent van een te jonge bestuurder. Ook kan het zijn dat uw verzekeraar eventuele schade niet betaalt als u zich niet aan de vaarregels houdt.

Vragen en meer informatie

Heeft u hierover nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Havens en Vaarwegen van de gemeente Zaanstad. Dat kan door te bellen met 14075 of te mailen naar havens@zaanstad.nl. Meer informatie kunt u vinden op www.Zaanstad.nl, www.varendoejesamen.nl en www. staatsbosbeheer.nl Zorg dus dat u goed voorbereid het water op gaat. Samen houden wij het veilig en leuk voor elkaar en voor de natuur. Wij wensen u een fijn en zonnig vaarseizoen toe, namens Havens en Vaarwegen Zaanstad.

Lya van Arum,

wijkmanager Krommenie en Westza

Bezoeken: 8