Het Prinsenhof heeft nieuwe schoren

Het Prinsenhof heeft nieuwe schoren

Molenaar Bart Nieuwenhuijs heeft aan pelmolen Het Prinsenhof de twee lange en de twee korte schoren moeten vervangen. Dat is gebeurd in opdracht van de vereniging Zaansche molen, de eigenaar van dit unieke bijna 300-jarige monument.
De schoren waren al tientallen jaren in gebruik en nodig aan vervanging toe. Er is gekozen voor een duurzame, inlandse houtsoort, douglas, omdat dat aan  veel eisen voldoet. Het is een harde en bovendien niet onbelangrijk, een betaalbare naaldhoutsoort met een gunstige lange levensduur.
De schoren zijn ongelooflijk zware, lange balken die samen de staart vormen. De lange schoor is twee keer zo lang als de korte schoor. Ze zijn bevestigd aan horizontale balken, de korte en de lange spruit. Aan de staart is het kruirad bevestigd, waarmee de molenaar de hele kap met wiekenkruis in de wind kan draaien (kruien), zodat er optimaal wind gevangen kan worden.
In de molen wordt gerst wordt aan gort gedraaid. Dat betekent dat de gerst wordt gepeld, het schilletje wordt er afgeschuurd, zodat er uiteindelijk gortepap van gekookt kan worden. Bakker Bas heeft leden van de Zaansche Molen al een aantal keren getrakteerd op lekkernijen van gort. Heerlijk!
Met lieren en touwen zijn de schoren door Bart Nieuwenhuijs uit Westzaan en Gerrit Gelderman uit Krommenie naar boven getakeld. Het is zware, noeste arbeid. Het dwingt veel respect af voor het beroep molenbouwer. Een prachtig beroep.

Fred Eerenberg

Bezoeken: 0