Handen af van onze begraafplaats ( Uit de Orkaan)

Handen af van onze begraafplaats ( Uit de Orkaan)

Al 2.512 mensen ondertekenden de online petitie ‘Handen af van onze begraafplaats’ om de begraafplaats in Westzaan te behouden.

Op 12 mei worden de handtekeningen tijdens een vergadering van het Zaanstad Beraad aangeboden aan wethouder Gerard Slegers (CDA).

Zaanstad wil de begraafplaats aan de Dolphijnstraat sluiten, net als die aan de Marktstraat in Wormerveer en aan Dr. Mulderstraat in Zaandijk. Zaanstad wil geen nieuwe graven meer uitgeven op deze begraafplaatsen, op termijn ook niet meer laten begraven, het onderhoud stoppen en vervolgens de begraafplaatsen sluiten.

Westzaners Rina Schenk en Ingrid Jahn zijn de initiatiefnemers van de petitie: “er is prachtige natuur en het is ons verleden en erfgoed. Het kan toch niet zo zijn dat je als Westzaner niet meer begraven kunt worden in Westzaan?”

Inspreken

Schenk en Jahn gaan op 12 mei inspreken en de handtekeningen aanbieden. Rina Schenk over de 2.500 handtekeningen:

“Echt waanzinnig, dit hadden we niet verwacht. En als je kijkt naar de reacties zie je dat 90 procent van de mensen die ondertekend hebben uit de Zaanstreek komt, de helft daarvan is Westzaner. Ze hebben vaak een persoonlijke band met de begraafplaats: ‘mijn zoon, mijn ouders, mijn broer’ ligt daar zien we vaak. Heel veel van de ondertekenaars hebben een connectie met de begraafplaats.”

Schenk vindt het voorstel van Zaanstad om alleen een ‘zienswijze’ aan de raad te vragen opmerkelijk: “dan wordt er dus niet gestemd en kan B&W en zelf over besluiten”. Alleen als één of meer raadsleden via een motie een stemming vragen (en die motie wordt aangenomen) besluit de raad erover.

Park

De kans op zo’n motie is zeker aanwezig. Het plan van wethouder Gerard Slegers (Westzaan) kan op weinig sympathie rekenen van zijn dorpsgenoot Tjeerd Rienstra (VVD):

“Ik heb het nog niet met de fractie besproken maar mijn persoonlijke mening is dat dit niet door moet gaan. Het geld voor onderhoud moet uit het budget voor onderhoud van de openbare ruimte komen wat mij betreft. Ik zie de begraafplaats als een park en dat moet ook onderhouden worden.”

Lees ook:

Is het echt een mooie plek? Bekijk de diavoorstelling (10 foto’s) hieronder.

Bezoeken: 1